CBCG: Očekujemo da će Crna Gora ubrzo nakon ulaska u EU ući i u eurozonu

Dodajte komentar

Očekujemo da će Crna Gora zadržati euro i da ćemo nakon ulaska u Evropsku uniju u mogućem roku ispuniti sve obaveze za članstvo u eurozoni, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore (CBCG) piše Pobjeda.

Radna grupa za vođenje pregovora u ovoj oblasti je uradila radnu verziju akcionog plana za ispunjavanje obaveza i ona je poslata na mišljenje Evropskoj komisiji – saopštili su iz Centralne banke odgovarajući na pitanje Pobjede da li na osnovu dosadašnjih kontakata, razgovora sa predstavnicima EU, Evropske centralne banke očekuju probleme oko korišćenja eura u Crnoj Gori.

Poglavlje 17, koje između ostalog tretira i unilateralno korišćenje eura u Crnoj Gori, trebalo bi da bude otvoreno 2017. godine. U CBCG očekuju da će pregovori trajati dvije godine – 2017. i 2018.

„Treba razlikovati članstvo u Evropskoj uniji od članstva u eurozoni. Članstvo u EU prethodi članstvu u eurozoni, odnosno samo članica EU može postati članica eurozone. Naravno, cilj Crne Gore su i EU i eurozona. Stoga će se o ovom pitanju pregovarati tokom daljeg procesa eurointegracija“, objasnili su iz CBCG.

Konkretni uslovi za uspješno ispunjavanje obaveza za zatvaranje pregovora u ovom poglavlju će biti poznati danom njihovog otvaranja, ali je, kažu u CBCG, većina uslova i sada poznata.

„Većina uslova i sada je poznata i ona se odnosi na usklađivanje svih naših propisa sa pravnom tekovinom EU u ovoj oblasti. I pored činjenice da ovo poglavlje još nije otvoreno, to ne znači da se u ovom trenutku ne radi uveliko na ispunjavanju obaveza. U skladu sa radnom verzijom akcionog plana, koja je poslata Evropskoj komisiji, možemo konstatovati da se planira ispunjenje jednog značajnog dijela obaveza i prije formalnog otvaranja pregovora“, kažu u CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *