5 najhrabrijih koraka u karijeri osnivača Amazona Jeffa Bezosa

Dodajte komentar

Rijetki poduzetnici su u istoriji prekršili toliko temeljnih poslovnih pravila, a da im nije nimalo naštetilo u poslovanju kao što je učinio Jeff Bezos.

Svojedobno su mnogi poslovni stručnjaci Bezosa otpisivali kao ludaka, a Amazon osuđivali na propast, ali jednom kada je kompanija počela zarađivati, ljudi su ga sve više počeli slušati, posebno kada je dijelio poduzetničke savjete.

U nastavku pročitajte kako je Bezos prodaju knjiga proširio na gotovo sve zamislive stvari, a poslovanje čak i na komercijalna svemirska putovanja.

1994.-1995. – Mijenja dionice za knjige

Nakon zaposlenja na Wall Streetu Jeff Bezos je odlučio da se otisne na zapadnu obalu u Seattle kako bi pokrenuo online prodavnicu za prodaju knjiga Amazon. Za osnivanje Amazona je od roditelja posudio 300 hiljada dolara, a poslovni plan je napisao na putu za Seattle. Kompaniju je pokrenuo iz garaže, a prvu knjigu je prodao u 1995. Nakon samo dva mjeseca poslovanja prodaja knjiga je dosegla 20 hiljada dolara mjesečno.

1997.-1998. – Nema profita, nema problema

Bezos je Amazon ponudio na berzu čime je prikupio 54 miliona dolara po cijeni od 18 dolara po dionici, bez obzira na to što kompanija u tim trenucima nije bila profitabilna. “Duže vrijeme ćemo biti neprofitabilni, ali to je dio naše strategije”, kazao je Bezos u intervjuu za Inc. Kompanija 1998. proširuje ponudu na prodaju CD-a.

2000. – Od ponude svega do Svemirskih putovanja

Nedugo nakon što ga je magazin Time proglasio za ličnost godine, Bezos je u tišini pokrenuo kompaniju za svemirska istraživanja Blue Origin, za koju je javnost čula tek za pet godina. Bezos je ukupno u Blue Origin uložio preko 500 miliona dolara s ciljem razvoja tehnologije za komercijalne svemirske letove.

2006.-2008. – U ponudi svježe namirnice, Cloud i Kindle

Bezos je pokrenuo brojne nove usluge i proizvode kao što su dostava svježih namirnica Amazon Fresh i Amazon Web Services koji pruža infrastrukturu clouda za velike kompanije i vladine institucije poput CIA-e. Uz to, Amazon pokreće i e-book čitač Kindle. Do 2008. kompanija je postigla godišnje prihode od četiri milijarde dolara.

2010.-2015. – Ponuda raste, a posao cvate

Amazon i dalje pokreće nove poslovne linije poput Amazon Studiosa, filmskog studija za produkciju filmova i serija koji koristi crowdsourcing povratne informacije za odluku o projektima. Amazonove dionice u 2012. veće su za 397 posto u odnosu na 2007. Naredne godine Bezos kupuje Washington Post za 250 miliona dolara. Posljednji njegov potez je vrlo ambiciozno pokretanje Amazon Home Services, usluge koja vam omogućava da naručite majstora za sve vrste kućnih popravaka. Poslovno carstvo Jeffa Bezosa se danas procjenjuje na 30 milijardi dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *