Ulaskom u “korpu valuta” juan bi “ubio” dolar

Pitanje ulaska kineskog juana u “korpu valuta” specijalnih prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda, opet je pokrenuto nakon najave njene revizije u novembru.

Ulaskom u SDR, juan bi bio prva valuta iz rastuće ekonomije u MMF-ovoj “prvoj ligi”, a SAD bi morao da se pomiri sa gubitkom dominantnog statusa dolara u svjetskim finansijskim tokovima.

Kineski premijer Li Kećijang prošlog mjeseca je uputio zahtjev MMF-u da se razmotri uključivanje juana u SDR.

Vašingtonu se naravno ne dopada takva ideja, dok je stav Evrope dijametralno suprotan.

Prema navodima Rojtersa, američki ministar finansija izjavio nakon posjete Pekingu, kako kineska valuta još nije spremna za pridruživanje “korpi valuta” koje čine virtualnu valutu MMF-a, a koju članice koriste ako se nađu u finansijskim problemima.

Prema standardima koje je postavio MMF, da bi neka valuta ušla u “korpu”, ona mora da se nalazi u deviznim rezervama centralnih banaka, međunarodne obveznice treba da budu denominirane u toj valuti, a uzima se u obzir i broj transakcija tom valutom na deviznom tržištu.

Za sada 60 centralnih banaka drži dio rezervi u juanu. Juan je i peta svjetska valuta sa kojom se najviše trguje.

S druge strane, za ideju da juan bude u SDR- u zalažu se i najrazvijenije članice Evropske unije poput Njemačke, Velike Britanije, Italije i Francuske. One bi ga vrlo rado vidjele u “korpi” koju sada čine dolar, euro, britanska funta i japanski jen.

Izvor – B92

Check Also

Stižu dobre vijesti za mala i srednja preduzeća: Online kredit do 300.000 EUR za samo 48 sati

Addiko banka je pripremila jedinstvenu ponudu za klijente iz sektora privrede koji mogu da apliciraju …

Leave a Reply

Your email address will not be published.