Slučaj bez presedana

Dodajte komentar

Sud u Barseloni je u istorijskoj presudi odlučio da vlasnica jedne javne kuće u tom gradu zaposli, s punim radnim vremenom, tri prostitutke i naložio joj da plaća doprinose za njih kako bi imale pravo na zdravstvenu zaštitu, invalidsko osiguranje, naknade za nezaposlene i penzije.

Pravnici kažu da ta presuda, koja još nije pravosnažna, jeste važna ali da samo ukazuje na “rupu” u zakonu i da neće biti presedan. “Trenutna situacija može se opisati kao bezakonje i nepriznavanje prirode (radnog) odnosa, čime se narušavaju neosporno dostojanstvo, sloboda i jednakost većine žena koje se bave prostitucijom”, obrazložio je sudija u presudi. On je naložio vlasnici bordela da prostitutkama uplati socijalne doprinose od 2012. godine.

Procjenjuje se da su mnoge prostitutke koje rade u toj zemlji žrtve trgovine ljudima. Na presudu donijetu još u februaru, sa kojom je javnost upoznata tek sada, osuđena može da se žali. Presudom se, kako se navodi, ne pravi presedan za, procjenjuje se, stotine hiljada seksualnih radnica u Španiji. Vjeruje se da je broj prostitutki porastao u vrijeme teške finansijske krize, koja je počela 2008. a zbog koje je stopa nezaposlenosti porasla na 24 odsto. Advokati seksualnih radnica saopštili su da je odluka sudije važna jer se njome ukazuje na “rupu” u zakonu zbog koje neke radnice u bordelima ne mogu da koriste beneficije kao zaposleni u kompanijama. U Španiji je zapošljavanje seksualnih radnica krivično djelo ali je prostitucija legalna za one koje rade za svoj račun.

Pravnici kažu da je to prva sudska odluka te vrste koja se odnosi samo na bordel u Barseloni gdje su tri prostitutke radile. Bordel je registrovan kao salon za masažu a u sudskim dokumentima identifikovan je kao Iks centar BCN (X Center BCN). “To je značajan, ali samo jedan, korak ka normalizaciji profesije”, rekao je Haime Bonet, advokat koji je pomogao prostitutkama da se registruju kao samozaposlene kako bi se kvalifikovale za socijalna davanja.

Izvor: Danas

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *