Penzionerski krediti – Najtraženiji proizvod crnogorskih banaka

Dodajte komentar

Posljednjih godina najbolji i najpoželjniji klijenti banaka su slobodno možemo reći – penzioneri. Razlog za to svakako nisu visine njihovih penzija, kao ni iznosi kredita koje penzioneri uzimaju, već urednost u izmirivanju kreditnih obaveza.

Imajući u vidu da penzioneri svoju penzijsku nadoknadu primaju do kraja svog života, njihov prihod je maltene siguran i njegovu isplatu garantuje Fond PIO.

Danas, kada je vrlo teško, nekada gotovo i nemoguće pronaći adekvatnog žiranta, penzionerski krediti su slamka spasa za veliki broj crnogorskih porodica. Njihova prednost jeste što se gotovo uvijek odobravaju bez žiranata.

Takođe, period razmatranja i odobravanja ovih kredita kod većine naših banaka traje svega jedan ili najviše para dana.

Da bi ostvarili pravo na kredit u banci, penzioneri moraju najmanje jednu penziju primiti preko tekućeg računa u toj banci.

Kreditno sposobni penzioner jeste onaj koji ima mogućnost da sa polovinom penzije može vratiti ukupne mjesečne kreditne obaveze.

Takođe, klijent mora imati urednu kreditnu istoriju i svi krediti po kojima je penzioner eventualno bio žirant moraju biti u urednoj naplati.

Ovakvi krediti se odobravaju čak i do iznosa od 10.000 eura, sa periodom otplate od maximum 10 godina.

Ono što je bitno jeste da se krediti NE odobravaju klijentima starijim od 75 godina, tj odobravaju se pod uslovom da posljednja rata kredita dospijeva prije nego klijent napuni 75 godina starosti.

Ipak, da sve ne izgleda tako jednostavno i lako, penzioneri koji žele da uzmu kredit su u obavezi da plate polisu obaveznog životnog osiguranja koja će biti vinkulirana u korist banke.

To znači da će sredstva koja isplaćuje osiguravajuća kuća, ukoliko se desi tzv “osigurani slučaj” poći na račun banke u svrhu zatvaranja klijentovog kredita.

Kako bi privukle klijente-penzionere, banke danas često nude promotivne akcije, koje se ogledaju u besplatnom osiguranju, ukidanju naknade za obradu kredita ili evenutalnim dodatnim poklonima.

Naš savjet starijim sugrađanima jeste da pored izbora najniže kamatne stope, povedu računa o iznosu naknade za obavezno životno osiguranje, kao i na iznos naknade za obradu kredita. Kao i da ukoliko su u mogućnosti, prate medijske promocije banaka i čekaju najpovoljniju varijantu.

Bankar.me 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *