Energetski kabl biće u funkciji početkom 2017.

Dodajte komentar

Glavni radovi na izgradnji trafostanice u Lastvi Grbaljskoj na koju će direktno biti priključen energetski kabl počeće sredinom aprila, zvanično je Dnevnim novinama saopšteno iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Sa italijanske strane, projekat povezivanja dvije države podmorskim energetskim kablom teče planiranom dinamikom i do sada je u more položeno nešto više od 140 kilometara kabla. Crnogorska strana dužna je da izgradi trafostanicu (TS) u Lastvi Grbaljskoj na koju će biti priključen energetski kabl i 400 kv dalekovoda koji tu trafostanicu povezuje na prenosnu mrežu.

“Gradilište koje će biti na potezu od Lastve do Pljevalja još je jedna ilustracija veličine i složenosti ovog projekta. S tim u vezi, pripremni radovi gradilišta trafostanice već su počeli, a veći građevinski radovi se očekuju sredinom aprila ove godine. Paralelno sa ovim aktivnostima, radi se na projektovanju i pripremi dokumentacije za Glavni projekat TS Lastva”, objasnili su u CGES-u.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje TS Lastva iznosi oko 23 miliona eura.

Dalekovod do naredne godine

Kada je u pitanju izgradnja dalekovoda do Pljevalja, projekt će, tvrde iz CGES-a, sigurno biti završen od kraja naredne godine.

“Što se tiče projekta izgradnje 400 kV dalekovoda “LastvaPljevlja” koji podrazumijeva izgradnju dvosistemskog i jednosistemskog dalekovoda do Čeva i još jednog jednosistemskog do Pljevalja, takođe teku aktivnosti na izradi projektne dokumentacije. Prema dinamičkom planu izvođača radova (španska Iberdola i bosansko-srpski konzorcijum Energoinvest i Energomontaza), očekuje se da će 400 kV dalekovodi biti izgrađeni i pušteni pod napon do kraja 2016. godine”, istakli su u Crnogorsko elektroprenosnom sistemu.

Kabl u funkciji 2017. 

Prema projekcijima Crnogorskog elektroprenosnog sistema energetski kabl od Crne Gore do Italije biće u funkciji već početkom 2017. godine.

“Prema aktuelnom dinamičkom planu koji nam je prezentovan od strane strateškog partnera Terna, kao i prema planovima naših izvođača, energetski kabl bi trebalo da bude u funkciji početkom 2017. godine”, kazali su iz CGES-a.

Kako ističu iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema, cjelokupni projekat se odvija u skladu sa planovima.

“S obzirom na samu kompleksnost izgradnje ovakve vrste objekata, mi u CGES-u smo zadovoljni dinamikom radova na terenu. Ovdje svakako mislimo i na početak radova sa italijanske strane. Postavljanje prve dionice kabla sa italijanske strane je definitivno potvrda da se projekat povezivanja energetskih sistema Crne Gore i italije realizuje i da aktivnosti italijanske Terne strateškog partnera CGES-a, po svim segmentima projekta za koje su zaduženi, teku prema zacrtanom planu”, zaključili su u CGES-u.

Nedavno na prezentaciji poslovnog plana kompaniej Terna od 2015. do 20l9. godine, izvršni direktor Đovani Armani je saopštio da je zadovoljan dinamikom kojom se realizuje projekat povezivanja država energetskim kablom, te da je do sada u more položeno 140 kiliometara.

Postajemo glavno čvorište

Završetko projekta naša država će postati energetski most preko kojeg ćemo prvenstveno mi, a zatim i druge države da ponude svoju električnu energiju Italiji, koja je dalje može preusmjeriti u Francusku ili Grčku ukoliko dođe do najavljenih mogućih povezivanja sa ovim državama. Benefiti za Crnu Goru su višemilionski, prvenstveno je upravo naša zemlja glavno čvorište bez kojeg prenos električne energije ka evropskim državama neće moći biti obavljen. Takođe, realizacijom projekta se u znatnoj mjeri poboljšava prenosna mreža u Crnoj Gori. Posebno će kvalitet biti vidno bolji na našem primorju.

Preko naše države nude svoju struju

Iz Crne Gore je planirano energetsko povezivanje sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, dok je za sada nepoznanica da li će Albanija pristati da se poveže na energetski kabl Crne Gore i Italije jer su nedavno saopštili da će pokušati sa realizacijom projekta kojim bi se direktno preko mora povezali sa Italijom. Nedavno objavljena studija opravdanosti za 400 kV interkonekciju između Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine je pokazala opravdanost realizacije ovog projekta. Studiju je finansirala Evropska unija, a obuhvatila je razvoj planirane interkonekcije na 400-kilovoltnom naponskom nivou između Bajine Bašte u Srbiji, Pljevalja u Crnoj Gori, te Višegrada u Bosni i Hercegovini.

Kao jedan od glavnih razloga za realizaciju projekta naveden je taj što će se steći uslovi da i Srbija i Bosna i Hercegovina u bliskoj budućnosti preko Crne Gore mogu ponuditi električnu energiju evropskim državama.

Učestvovanje u projektu

Italijanska Terna je dužna da obezbijedi 80 odsto neophodnih sredstava za realizaciju projekta povezivanja energetskim kablom Crne Gore i Italije

Crnogorski elektroprenosni sistem obezbijediće 100 miliona eura, koliko je neophodno da se izgradi trafostanica u Lastvi i dalekovod ka Pljevljima

Nexans postavlja podmorski kabl

Norveški Nexans, na čijem je čelu Arnaud Poupart-Lafarge nedavno je postavio prvih 140km podvodnog električnog kabla od Peskare prema Crnoj Gori.

Sredinom novembra 2010. godine potpisan je ugovor o realizaciju projekta. Ugovor su potpisali tadašnji crnogorski ministar ekonomije Branko Vujović, predsjednik Odbora direktora CGES Zoran Đukanović i izvršni direktor “Terne” Flavio Kataneo.

Vrijednost projekta iznosi oko milijardu eura, s tim što je Crna Gora učestvuje u realizaciji sa 100 miliona eura.

Dalekovod od Lastve do Pljevalja biće pušten u funkciju do kraja 2016. godine, istakli su iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *