Biznis plan znači uštedu na početku

Dodajte komentar

Neki preduzetnici uspiju bez ikakvog poslovnog plana. Uz malo sreće i sa tek solidnim poznavanjem poslovnog svijeta nekolicina njih je bez ranije definisanog nacrta rada uspjelo napraviti uspješne projekte

Ipak treba biti svjestan činjenice da je riječ o izuzecima.  Najviše ljudi bez plana vrlo brzo propada.  Znači li to da oni koji imaju plan redovno uspijevaju? Apsolutno ne, no planiranje često može učiniti razliku između uspješnog i propalog projekta. Imati plan tek je jedna od stavki koju morate ispuniti ukoliko želite nešto postići.

Mnogi poslovni planovi nisu puno više od pukih fantazija. Razlog tome je što mnogi preduzetnici plan vide prvenstveno kao alat, sastavljen od strategija i hiperbola, a čiji bi zadatak trebali da bude da uvjere investitore da predloženi projekt ima smisla. To je pogrešan način gledanja. Najvažnija bi trebala biti vaša vjera u projekt. Ukoliko vi vjerujete u vaš projekt, i smatrate da vrijeme i novac koji uložite ima smisla, onda će i  energija koju odašiljete kao i utisak koji ostavljate biti pozitvniji.

Pri izradi plana treba pripaziti i na praktične dijelove priče. Ovo su neki od njih.

1. Budite objektivni i racionalni koliko je moguće.

2. Predstavite ostalim uključenim u proces smisao i viziju rada kompanije, opišite šta su dužnosti svakog od njih, te napravite procjenu sadašnjih i budućih konkurenata na tržištu.

3. Stvorite dobre temelje kako bi budući investitori imali najbolji mogući uvid u način kako kompanija funkcioniše.

Poslovni plan mora biti složen da bi bio privlačan potencijalnim partnerima i ulagačima, vještim radnicima koji će vam trebati za uspješno vođenje posla, te drugim kompanijama s kojima ćete morati sarađivati.

Uspješne kompanije nikada nisu statične. One uče iz grešaka, adaptiraju se i reagiraju na promjene oko njih. Dobro izrađen poslovni plan omogućava da uočite prilike i izazove bez nepotrebnog rizika. To je najbolji način da revidirate projekt prije nego što na njega potrošite novac.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *