Treba li građanima koji ne mogu da otplaćuju kredite zamrznuti obaveze?

Dodajte komentar

Ukoliko poslanici usvoje Prijedlog zakona o zaštiti potrošača korisnika finansijskih usluga, građani kojima kasni plata ili su ostali bez posla, od banaka će moći da traže zamrazavanje kreditnih obaveza.

Iz Liberalne partije, koja je predložila ovakvo rješenje, poručuju da će se njime pomoći velikom broju crnogorskih građana koji nijesu u situaciji da otplaćuju kredite. Saglasni su i u opoziciji, dok je DPS uzdržan. U Udruženju banaka smatraju da prijedlog nije loš, ali da ima određenih manjkavosti.

U Crnoj Gori svakodnevno raste broj korisnika kredita, dok sa druge strane raste i broj onih kojima kasni plata ili ostaju bez posla, pa nijesu u mogućnosti taj kredit da otplaćuju. Svi oni koji se nađu u takvoj situaciji će, ukoliko poslanici usvoje prijedlog Liberalne partije, moći od banaka da zatraže zamrzavanje kreditnih obaveza.

“Vjerujemo da ćemo pomoći mnogim ljudima koji su ostali bez posla, ne svojom krivicom nego zbog otkaza ili zbog toga što su im kompanije otišle u stečaj, iako trenutno nemamo tačan broj lica koja su na ovaj način ugrožena”, kaže Andrija Popović iz LP za Atlas TV.

Prema ovom zakonskom rješenju, banke bi zamrzavale otplatu kredita sve dok korisnik ponovo ne postane kreditno sposoban, a žiranti u ovom slučaju ne bi snosili nikakve posljedice.

“Ovaj prijedlog zakona je trebalo da predloži Vlada i to je trebalo davno da uradi. Nije trebalo da Liberalna partija ide sa ovim prijedlogom, ali, eto, ako Vlada nije htjela da uredi to naše nesređeno finansijsko tržište, mi smo odlučili da to uradimo i mislim da će biti neizvjesno na plenumu”, kaže Popović.

Neizvjesno će biti kako će glasati članovi DPS-a, budući da su na Odboru za ekonomiju, kada se raspravljalo o ovom prijedlogu, bili uzdržani, ali nijesu htjeli saopštiti razloge takve odluke. Opozicija je, sa druge strane, podržala ovo rješenje.

“Ako je neko zaposlen u javnom sektoru i ako mu kasni plata, a on je zaradio tu platu, ali država nije u mogućnosti da mu je isplati blagovremeno, onda ne postoji nijedno razumno objašnjenje da se zbog kašnjenja države aktiviraju sve one mjere koje banke mogu da sprovedu, kao što su zatezne kamate i slično i da se na taj način prave problemi građanima”, kazao je Aleksandar Damjanović iz SNP-a.

Iz Udruženja banaka kažu da još nijesu zvanično dobili prijedlog ovog zakona. Na osnovu onoga što su saznali iz medija zaključuju da ideja u načelu nije loša, ali da ima određenih manjkavosti.

“Ovdje se navode neke stvari, kao što je retroaktivno dejstvo zakona, što mislim da nije dobro i da ne bi bilo poželjno da takvo nešto prođe. Zatim neke stvari koje se tiču održavanja i gašenja računa bez znanja klijenta. Mislim da to nije u redu”, kazao je Nebojša Đoković iz Udruženja banaka.

Đoković napominje da banke i sada imaju definisane procedure kako da pomognu klijentima koji su u teškom finansijskom stanju. Uvođenje novog rješenja, a posebno njegova retroaktivna primjena bi, sumnja on, mogla dovesti do brojnih zloupotreba.

“Sigurno je da će oni koji zaslužuju i koji su u stvarnim problemima naići na prijem kod banaka i na mogućnost da im se pomogne. Ali sigurno bi bilo i zloupotreba i uvijek nas je strah od ovakvih rješenja, da bi, ako se dobro ne izdefinišu, mogli imati štetne posljedice”, kaže on.

Nakon što Zakonodavni odbor ocijeni da li je predloženo zakonsko rješenje u skladu sa Ustavom, poslanici će se o njemu izjasniti na nekoj od narednih sjednica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *