Srbiji veća korist od Turskog toka

Dodajte komentar

Ukoliko Grčka ne odustane od Turskog toka, Srbija ne bi samo imala dovoljno gasa već bi i zarađivala više, jer je ta cijev duža od nesuđenog Južnog toka.

Grčka favorizuje projekat “Turski tok”, kako bi postala gasno čvorište jugoistočne Evrope – ocjenjuje Marko Đuli, analitičar iz Centra za evropsku politiku Brisela, posle ovonedeljne posjete grčkog ministra energetike Panagiotisa Lafazanisa svom ruskom kolegi Aleksandru Novaku u Moskvi.

To je potvrdio i grčki ministar Lafazanis, izjavivši da je Grčka veoma zainteresovana da rusko-turski gasovod prođe kroz njenu teritoriju. To nije bio slučaj s “Južnim tokom”, piše Politika.

Pod pritiskom Brisela i Amerike da smanji zavisnost od ruskog gasa, Grčka je svojevremeno morala da odbije da učestvuje u gradnji ovog ruskog gasovoda.

Grčki ministar energetike Panajotis Lafazanis je prilikom ovonedeljne posjete Moskvi razgovarao sa ruskim liderima o saradnji dvije zemlje u energetskom sektoru.

Grčka i Rusija potpisaće najvjerovatnije iduće nedelje, tokom posjete grčkog premijera Aleksisa Ciprasa Moskvi, energetski sporazum kojim se, između ostalog, predviđa i učešće ruskih kompanija na tenderu za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa u Jonskom moru, piše atinski dnevnik “Katimerini”.

Ključni stub saradnje biće podrška Grčke takozvanom “Turskom toku”, gasovodu koji će prolaziti i preko grčke teritorije, dodaje atinski dnevnik.

Grčka, kako je ukazao lafazanis, ima “nacionalni interes” i “snažno je zainteresovana” za proširenje planiranog tursko-ruskog gasovoda na svoju teritoriju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u decembru u Ankari objavio plan o izgradnji “Turskog toka” kao zamjenu za gasovod “Južni tok”, za čiji je krah okrivio EU, ali i da bi zaobišao Ukrajinu, navodi francuska agencija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *