Ruski tajkun bježi iz Hrvatske

Dodajte komentar

Viktor Vekselberg, najmoćniji ruski oligharh i saradnik predsjednika Rusije Vladimira Putina, planirao je da obnovi dubrovački hotel Belvedere.

Međutim, posao bi i prije nego što je počeo, mogao da mu propadne. Iako je do sada njegova kompanija ‘Vila Laurus’ uplatila za projekat 12 miliona eura, a ukupno ulaganje trebalo je da iznosi čak 150 miliona eura, Slobodna Dalmacija piše kako je projekat pod velikim znakom pitanja.

Naime, Trgovački sud, ispostava Dubrovnik, zakazao je Skupštinu povjerilaca na kojoj se daje saglasnost stečajnom upravniku da utvrdi okolnosti pod kojima je izvršena predaja hotela Belvedere od strane stečajnog dužnika u posjed Vili Laurus, odnosno Vekselberg. Ako se ispostavi da predaja nije izvršena u skladu sa zakonom, nekretnine se vraćaju u posjed stečajnog dužnika.

Davor Štern, hrvatski konsultant ruskog preduzetnika, kaže kako su zgroženi sa svim što se događa.

“On je isplatio sredstva prema svim propozicijama, novac stoji na računu, a ako se brzo ne razjasne stvari, obustaviće investiciju i tražiti povraćaj novca s kamatama. U međuvremenu je zaustavio sve aktivnosti koje su vezane uz realizaciju investicije”, kazao je Štern za Slobodnu.

Cijeli postupak preispitivanja predaje “Belvederea” firmi ruskog oligarha inicira Zvonko Stojević, čija je firma “Cleostone” iz Paname u kuponskoj privatizaciji 2001. postala vlasnik hotela, ali je on završio u stečaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *