Plantaže: Radnicima obrali plate

Dodajte komentar

Zaposlenima u Plantažama, tokom prošle godine, plate su smanjene od 20 do 30 odsto, potvrdilo je „Danu” više izvora bliskih kompaniji. Kako je ovom listu saopštilo više radnika, koji su željeli da ostanu anonimni, plate su ma nje od 180 do 250 eura, a među zaposlenima postoji bojazan da je smanjenje plata korak ka privatizaciju preduzeća, o kojem se spekuliše poslednjih godina.

U prilog tvrdnji radnika preduzeća ide i izvještaj o poslovanju kompanije za 2014. godinu, koji pokazuje da su troškovi za zarade, naknade zarada i ostale lične rashode lani bili manji 1,1 milion eura nego u 2013. godini. Ti troškovi su u 2014. godini iznosili 12,1 milion eura, za razliku od 13,2 miliona 2013. godine.

Prema riječima radnika, plate su smanjivane postepeno.

– Pojedini radnici koji su primali skoro 800 eura sada primaju nešto preko 500 eura. Objašnjavano nam je da je sve to u cilju štednje nastale usled velike ekonomske krize. Nejasno je zbog čega se smanjuju plate radnicima, a svako malo se zapošljavaju novi ljudi. Nadamose da ovo ne sluti privatizaciji jer znamo kako se sve privatizacije u Crnoj Gori završe – kazali su radnici.

Oni su očekivali da će već početkom 2015. godine plate vratiti na nivo prije smanjenja, ali nakon objavljenih rezultata poslovanja nijesu optimisti.

Precizan podatak za koliko su smanjene plage radnicima, od Plantaža nijesmo mogli da dobijemo, iako smo gštanja poslali prije tri dana. Na pitanje koliko su zarade smanjene radnicima, odgovorili su podatkom koliko su primanja smanjena menadžmentu.

Donošenjem zaključaka Vlade od 27.12.2012. godine, naša kompanija, u skladu sa tačkom sedam i tačkom osam zaključaka, primjenjuje, od januara 2013.godine, naknadu za predsjednika odbora direkgora u visini od jedne prosječne zarade u državi, dok je za članove borda 50 odsto prosječne gšate u prethodnoj godini. Zarada izvršnog direktora je dvije prosječne zarade, a sekretaara i menaimenta jedan i po, odnosno 720 eura naveli su iz Plantaža.

Oni su precizirali da je prosječna plata lani iznosila 601 euro.

Plantaže su lani ostvarile neto dobit od 1,24 miliona eura što je 36,4 odsto manje nego 2013. godine. Poslovni prihodi kompanije su pali za skoro devet odsto u odnosu na uporedni period na 30,6 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *