Mali trgovci u Srbiji ukidaju plaćanje karticama

Dodajte komentar

Vlasnici malih prodavnica sve češće izbacuju terminale za plaćanje karticama, jer im se ne isplati da bankama plaćaju provizije koje su skoro sedam puta veće nego u Evropskoj uniji.

– U malim radnjama pazari su daleko ispod 1.000 dinara. Od tridesetak pazara možda su tri veća od 1.000 dinara, a svaki put kada provučemo karticu banka nam uzima oko 2,5 odsto. Najveći problem imamo sa cigaretama, jer ionako plaćamo tri odsto od svake prodate paklice duvanskoj industriji, a kad nam banka uzme još toliko, ulazimo u minus i umjesto da zaradimo moramo da doplaćujemo – kaže za Blic predsjednik Društva trgovaca Srbije Mlađan Šumić.

Problem stvaraju i elektronske dopune za mobilni telefon od kojih trgovci imaju 1,5 odsto zarade, što se takođe pretvara u minus ukoliko ih kupac plaća karticom.

Osim toga, svakog mjeseca plaćamo 2.000 dinara banci za iznajmljivanje POS terminala, aparata za provlačenje kartica. Zato sve više trgovaca izbacuje POS terminale ili govore da ih nemaju.

Ali, to nije dobro ni za nas ni za kupce koji sve manje nose keš, ni za državu koja gubi novac, kaže Šumić.

Trovci koji kupcima nude mogućnost plaćanja karticama sve troškove provizije kalkulišu u cijenu proizvoda. Tako i taj izdatak na kraju plaća potrošač, što je još jedan razlog zašto su isti proizvodi u Srbiji skuplji nego u EU.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *