Ulcinjskoj milion kvadrata na Adi i Velikoj plaži

Dodajte komentar

Ulcinjska rivijera uskoro će postati korisnik, a zatim i vlasnik blizu milion kvadrata zemljišta na Velikoj plaži i Adi, a namjera je da se ubrza proces privatizacije.

Vlada je odluku o prenosu prava korišćenja donijela 4. decembra prošle godine, a objavljena je u Službenom listu od 16. marta. Katastar u Ulcinju je trebalo u roku od osam dana da izvrši ovaj upis, ali još nije završio cijeli posao. “Vijestima” je u Ulcinjskoj rivijeri rečeno da je to prva faza nakon koje slijedi i prenos prava svojine na Ulcinjsku rivijeru.

Kompanija je do sada bila samo vlasnik objekata čak i bez prava korišćenja na zemljištu u okviru hotelskih kompleksa zbog čega su i propadali svi raniji tenderi za privatizaciju.

Odlukom Vlade, Rivijeri će pripasti oko 335 hiljada kvadrata na Velikoj plaži, gdje se nalaze hoteli Olimpik i Belvi, i preko 660 hiljada kvadrata na Adi gdje je nudističko naselje. U obrazloženju odluke Vlade navedeno je da je sadašnja Ulcinjska rivijera pravni nasljednik bivšeg istoimenog društvenog preduzeća zbog čega joj pripada pravo korišćenja i služi za obavljanje djelatnosti društva.

Direktor Ulcinjske rivijere Radomir Mikan Zec kazao je da je upis vlasništva preduslov za privatizaciju.

“Već se javljaju investitori zainteresovani za privatizaciju preduzeća, a nakon donošenja vladine odluke porasla je i vrijednost akcija. Iz Vlade je najavljeno da će ove godine biti raspisan tender”, kazao je Zec “Vijestima”.

Vlada je od 2009. raspisivala nekoliko tendera za Adu Bojanu i Veliku plažu, ali bez uspjeha iako je vladarska porodica Al Nahijan iz Abu Dabija najavljivana kao siguran partner u koji će uložiti čak 26 milijardi eura.

Većinski vlasnik Ulcinjske rivijere je država. Kompanija je u 2014. zabilježila gubitak od 863 hiljada eura, dok je godinu ranije imala dobit od 7,8 hiljada. Prihodi su iznosili 2,48 miliona eura i bili su 14 odsto manji. Rashodi su porasli za skoro isti procenat na 3,2 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *