U nekim američkim državama djeca umjesto stranih jezika uče da programiraju

Dodajte komentar

Parlez-vous Java? Sprechen Sie Python? Ovako Blumberg duhovito saopštava odluku pojedinih američkih saveznih država da se u srednjim školama učenje stranih jezika zamijeni nastavom programiranja i kodiranja.

Do sada su četiri države, uključujući i Vašington, usvojile ili trenutno razmatraju usvajanje ove mjere. Kris Rejkdal, poslanik u ovoj državi, izjavio je da je većina učenika više zainteresovana za učenje programiranja nego za jezike.

Zagovornici ove inovacije u obrazovanju kažu da će sa pomenutim znanjima mladi lakše nalaziti posao a i američka ekonomija preko potrebne kadrove, jer se procjenjuje da će do 2020. godine u SAD biti potrebno 1,4 softveraša i stručnjaka sa sličnim ekspertizama, a da, kako sada stvari stoje, ih neće biti više od 400.000.

Zato je prije dvije godine država Teksas usvojila zakon kojim se dozvoljava da đaci umjesto jezika izučavaju “nauku o računarima”. Isti zakon je u razmatranju trenutno i u Džordžiji.

Međutim protivnici ove ideje govore da Amerikanci moraju učiti strane jezike kako bi mogli da se razumiju sa ostatkom svijeta ali i da mu budu konkurentni. Zato je već pomenuti poslanik Rejkdal odlučio da odloži primjenu ovog zakona kako bi našao rješenje koje svima odgovara – i ljubiteljima programiranja ali i onima koji smatraju da je poznavanje stranih jezika bitno.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *