Kipar ukida sve kontrole kapitala

Dodajte komentar

Kipar će ukinuti sve kontrole kapitala u ponedjeljak, 6. aprila, saopštio je predsjednik Nikos Anastasijades i ocijenio da je bankarski sistem ove zemlje imun na krizu u susjednoj Grčkoj.

Kipar je primio međunarodnu pomoć 2013. godine upravo radi spasavanja svog bankarskog sistema, poslije čega je postao prva i za sada jedina članica evrozone koja je uvela kontrolu tokova kapitala.

Nikozija je bila primorana da zatvori jednu banku i zaplijeni depozite u drugoj da bi rekapitalizovala sistem koji je bio veoma izložen grčkoj dužničkoj krizi.

Anastasijades je rekao da je ukidanje kontrole kapitala izraz uvjerenja da finansijska kriza u Grčkoj neće eskalirati.

– To je i glas povjerenja u naš bankarski sistem, koji je sada potpuno nezavistan od grčkih bankarskih institucija i koji može da krene naprijed – rekao je kiparski predsjednik.

Kiparske banke su zbog grčke dužničke krize 2011. godine pretrpjele gubitak od 4,5 milijardi eura, odnosno 25 odsto društvenog proizvoda Kipra.

Na novinarsko pitanje da li su kiparske vlasti razmotrile mogućnost da Atina napusti evrozonu ili da bankrotira, Anastasijades je rekao da ne želi da razmišlja o takvoj mogućnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *