Kako da probudite kreativca u sebi?

Dodajte komentar

Kreativne ideje dostupne su svima. Pogrešno je shvatanje da se kreativnost događa samo odabranima. A ključ za uspješan kreativni život je buđenje genija koji se nalazi u nama, našeg kreativnog protoka energije. Postoje jednostavni načini za buđenje te kreativne energije, pitanje je samo jeste li spremni izaći iz svakodnevne i uobičajene zone sigurnosti i probati nešto novo.

Što je uopšte kreativnost? Za mene, kreativnost je sinonim za riječ senzibilnost. Kako bi bili najbolje kreativni, moramo biti senzibilni na protok energije unutar nas, na novo, svježe i ono što dolazi iz izvora kojeg nazivamo našom esencijom ili istinsko duhovno ja. Ta kreativnost je baš kao i mišić koji treba vježbati kako bi dosljedno davao odlične rezultate. U ovom slučaju, praksa čini besprekornost, baš kao i u puno drugih stvari u životu, a dobra vijest je da kada radimo na tome, ova vještina počinje biti sastavni dio našeg života i kreativne ideje dolaze puno lakše. Pa kako probuditi svoje kreativne ideje?

Dobar korak je prije svega puno čitati. Sticanje perspektive raznih tačaka gledišta podstiče naš um da bude otvoren ka beskonačnim mogućnostima. Što više znate, više ćete željeti da znate i još više – vaša sposobnost znatiželje će se razvijati. Pripremite se da budete zaprepašteni kako malo činjenica može obogatiti vaš život i dopustiti kreativni protok energije.

Takođe, važno je usredsrediti se na određene kreativne aktivnosti svaki dan. Tamo gdje odlučite da uložite svoj mentalni fokus, to određuje šta će biti vaša stvarnost i šta će vam se vratiti u životu. Stoga, njegujte taj kreativni instinkt i na taj način potaknuti ćete svoju ličnu kreativnost. To ne moraju biti ogromni napori… i kuvanje ili šetnja po prirodi je kreativna aktivnost, ako se u njoj osjećate jako dobro.

Zapisujte svoje ideje. Možete sebi i odrediti neko mjesto koje će vam biti određeni kreativni kutak, u kojem ćete sjesti i pisati šta god vam padne na pamet. Preporuka je da to mjesto bude mirno i da se u njemu nalaze stvari uz koje se osjećate jako dobro i koje podstiču vašu maštu, na primjer, šarene kugle, mistične piramide, slike prirode itd. Jednostavno, napravite udoban prostor gdje možete sjesti i pisati svaki dan kako bi izgradili kreativnu energiju na tom mjestu. Kad niste raspoloženi da pišete određeni dan, možete samo sjedjeti i generisati dobra osjećanja. Omogućite svom umu omiljeno mjesto i dopustite svojim osjećanjima da uživaju u njemu. Svakodnevno njegujući takvo mjesto, vrlo brzo možete izgraditi mjesto gdje kreativnost teče lako.

Neki ljudi uživaju u pisanju dnevnika, no to nije nužnost. Samo kontinuirana praksa zapisivanja svega i svačega, može podstaći nove ideje. Ako vam se učini da zapisujete bezvrijedne misli, dobar savjet je da samo nastavite kako bi deblokirali misaoni proces. Bitćete iznenađeni koliko puta nam misaoni proces blokira protok kreativnih ideja do kojih bez zapisivanja nikada i ne dođemo.

Razmišljajte izvan okvira (out of the box). Šta može biti više kreativno od dolaska do orginalnih ideja… ideja koje su jednistvene za vas?

Svaki dan isprobajte nešto novo i na taj način neka vaša iskustva prošire vaše perspektive. Na primjer, provedite poslijepodne u muzeju u kojem nikada niste bili ili popričajte s nekim nepoznatim ko izgleda prijateljski dok čekate autobus. Dopustite sebi izaći iz vlastite zone sigurnosti i vaš smisao za avanturu će rasti kao i vaše oduševljenje za životom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *