Sakso banka upozorava investitore da u cijenu uračunaju ograničenja modela „planirane ekonomije“

Dodajte komentar

Sakso banka (Saxo Bank), specijalista za investicije i internet trgovanje različitim tržišnim materijalima, objavila je prognozu za drugi kvartal 2015. godine i upozorila investitore na kraj trenutnog ciklusa „produži i pretvaraj se“ jer model planske ekonomije koji je prisutan poslednjih osam godina dolazi do prelomne tačke.

Prognoza glavnog ekonomiste Sakso banke, Stina Jakobsena (Steen Jakobsen), za globalnu ekonomiju u drugom kvartalu je tmurna. On vjeruje da se trenutni ciklus produžavanja i pretvaranja bliži kraju. Već su predugo kreatori politike i centralne banke kupovali vrijeme naduvavajući tržišta kamatama od nula posto i kvantitativnim popuštanjem, tjerajući na taj način investitore na veće rizike zbog nedostatka alternativa i dozvoljavajući kompanijama da podižu cijene akcija s velikim otkupom, često s jeftino pozajmljenim sredstvima. Od drugog kvartala, očekuje se povećan rizik promjena cijena tržišnih materijala i period nultog ili čak negativnog prinosa.

Predviđajući raskid s prošlošću, glavni ekonomista Sakso banke, Stin Jakobsen, kayao je da je globalno tržište bliže Sovjetskom Savezu iz 1989. godine po njegovoj političkoj i ekonomskoj strukturi nego tržištu na kome se slobodno trguje.

– Nesposobnost prebacivanja svog štampanog novca u realnu ekonomiju ostaje centralno pitanje i rješenje ekonomske dileme. Potez Evropske centralne banke (ECB) o negativnim stopama u 2014. mogao bi da postane katalizator promjene, naročito nakon što se s 35% ukupnog duga Evropske unije sada trguje s negativnim prinosom. Ako ste kompanija, teško je održavati rast obima prodaje kada vaši potrošači ne učestvuju u oporavku. Zaključak bi trebalo da bude da ekonomski sistem koji ne opredjeljuje kapital za najviše troškove kapitala i koji nastavlja da podržava jedan procenat nasuprot 99 procenata na kraju dolazi do tačke u kojoj se zatvara pun krug i u kojoj se očekuje da prinos od svega opet bude nula – kazao je Jakobsen.

Na osnovu ovih okolnosti, banka objavljuje svoju tržišnu prognozu i ključne ideje za trgovanje u sljedećem kvartalu.

Robe

– Kolaps cijene nafte u poslednjih šest mjeseci zaprepastio je svjetsku ekonomiju s posljedicama pada glavnih repera od približno 50% koji još uvjek traje – šef Sektora strategija roba u Sakso banci, Ole Hansen (Ole Hansen). Ovakvo okruženje čini tržište otvorenim u drugom kvratalu za takozvane „contango“ situacije t.j. kada je dogovorena terminska cijena veća od očekivane spot cijene, a ta očekivanja zasnovana su na pretpostavci da će cijene rasti u budućnosti, naročito na tržištu SAD-a. Fokus će u drugom kvartalu biti na uspostavljanju pravilnog balansa između ponude i potražnje „crnog zlata“.

Sakso banka očekuje da će cijena zlata i dalje zavisiti od dolara, smjera prihoda američkih obveznica i trenutka prvog skoka američke valute bez očekivanja većeg pozitivnog uticaja.

Trgovanje 1: Očekivano povećanje cijena kod plemenitih metala
Trgovanje 2: Prodaja bez pokrića (shorting) WTI sirove nafte

Makroekonomija

Vjetar u leđa koji donosi niža cijena energenata, slabiji euro i generalno manje slaba ekonomija rezultiraju značajnom uzlaznom revizijom rasta euro zone na 1,5% u 2015. godini.

-„U SAD-u prognoziram rast od oko 3%, dok ostajem pri prognozi ispod opšteg konsenzusa kada je Kina u pitanju sa 6,7%“, rekao je šef Sektora makrostrategije u Sakso banci, Meds Kefed (Mads Koefoed).

„Mnogo je rizičnih dešavanja u drugom kvartalu, koja mogu uzburkati tržišta. Grci bi mogli opet da se nađu leđima uza zid krajem juna, a u SAD-u Federalni komitet za Otvoreno tržište (FOMC) priprema se po prvi put od 2004. godine za porast referentne kamatne stope a to će se najverovatnije desiti u junu ili septembru“, dodao je Kefed.

Trgovanje 1: Zadržati dugoročno evropske korporativne obveznice s visokim prinosom na ECB QE
Trgovanje 2: Kupovati dugoročne američke državne obveznice na odloženom povećanju stope FOMC-a

Devizno tržište

Na deviznom tržištu, šef Sektora strategija u Sakso banci, Džon Hardi (John Hardy) u potrazi je za potencijalnim preokretom u drugom kvartalu među valutama i njihovim ekstremima sa snažnim novozelandskim dolarom (NZD) i slabom švedskom krunom (SEK). Na drugoj strani, skok američkog dolara će se izgleda nastaviti i u drugom kvartalu, iako će se tempo značajno usporiti nakon nevjerovatnog napretka u prethodnih šest mjeseci. Prognoza za japanski jen (JPY) je pod velikim znakom pitanja, jer je odnos USD-JPY tehnički ostao pun neizvjesnosti krajem prvog kvartala, koji predstavlja kraj finansijske godine u Japanu. Britanska funta (GBP) bi mogla da ostane pod pritiskom kako se približavaju izbori u maju.

Trgovanje 1: Prodaja bez pokrića (shorting) NZD u odnosu na AUD i USD
Trgovanje 2: Prodaja bez pokrića (shorting) GBPSEK

Akcije

Šef Sektora strategija za akcije, Piter Garnri (Peter Garnry) očekuje ponovni priliv kapitala u Evropu, nakon poboljšanih ekonomskih prognoza, pri čemu akcije sada imaju najbolji start još od 1995. godine i sada su već porasle 14 odsto od početka godine. Još jedan resurs koji je imao veliku korist od trenutnih kretanja na polju monetarne politike i poboljšanja makro uslova su nekretnine, koje su porasle za 20 procenata ove godine.

Vjetar u leđa je izraz koji će obilježiti tržište akcija u drugom kvartalu pa bi 2015. godina mogla da bude već viđeno stanje na tržištu akcija u SAD-u iz 2013. kada je poraslo za 32 procenta. To znači da bi tržište akcija u Evropi moglo da povrati dodatnih 15 odsto uz impresivni početak godine.

Trgovanje 1: Dugoročno Airbus – kupovina Airbus
Trgovanje 2: Dugoročno Colombia – kupovina Global X MSCI Colombia 20 ETF

Cjelokupnu listu ideja za trgovanje koju su izradili analitičari Sakso banke koja je dio prognoze za drugi kvartal 2015. godine možete vidjeti na: https://www.tradingfloor.com/publications/essential-trades

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *