Kad bankar primi platu 22,5 miliona dolara

Dodajte komentar

Izvršni direktor Morgan Stanleya James Gorman dobio je povišicu od 25 posto, čime mu je američka investiciona banka za prošlu godinu isplatila platu od 22,5 miliona dolara.

Iz banke su rekli da se njegova plata, koja uključuje i gotovinski bonus od 4,7 miliona, temelji na “procjeni da je rad Morgan Stanleya i povrat dioničarima bio snažan, s potencijalom nastavka napretka, a Gormanova postignuća su nadmašila očekivanja”.

Cijena dionica Morgan Stanleya porasla je 24 posto u prošloj godini, više od 13 postotnog rasta S&P 500 indeksa finansijskog sektora, piše Financial Times.

Njegov kolega u konkurentskom Goldman Sachsu, predsjednik i izvršni direktor Lloyd Blankfein, dobio je platu i bonus u iznosu od oko 24 milions za 2014., no vrijednost dugoročnih naknada koje je dobio u dionicama još nije poznat.

James Dimon, predsjednik i izvršni direktor JPMorgan Chase-a je za prošlu godinu dobio 20 miliona, a udio gotovine u plati i bonusu mu se povećao.

Izvršna finansijska direktorica Morgan Stanleya Ruth Porat, koja je nedavno dala otkaz kako bi preuzela istu ulogu u Googleu u kojem će dobiti ukupno 70 milions do 2016., uključujući i paket dionica. Porat je za posljednju godinu u Morgan Stanleyu dobila 13 milions, uključujući platu i bonuse.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *