Sedam rješenja za spori internet

Jason Cole, doktorant fizike na Imperial Collegeu u Londonu, otkrio je pomoću matematike koje je najbolje mjesto za smještaj bežičnog routera.

Kako piše N1, Cole se za svoj stan poslužio Helmholtzovom jednadžbom koja se koristi za mapiranje elektromagnetskih polja poput onih koje emituje router.

Otkrio je da je smještanje routera u daleki, neupadljivi ugao nije idealno za dobru vezu, iako nas većina čini upravo to radi.

1. Postavite router na centralnu poziciju
Vjerovatno su žice za priključak routera postavljene u uglu prostorije, ali je bolje kad ih razvuče bliže sredini. U idealnom slučaju, to bi bilo u vidokrugu gdje god sjedite i najviše koristite internet.

2. Ne stavljajte router u kuhinju
“Svi metali reflektiraju elektromagnetnu energiju prilično učinkovito”, rekao je Cole za Huff. Zato kuhinja nije najbolje mjesto za router.

3. “Neprijatelji” su i betonski i zidovi od opeke
“Svi materijali reflektiraju dio zračenja. No neki ga apsorbiraju vrlo snažno, osobito beton”, rekao je Cole.

4. Ne stavljajte router blizu mikrotalasne 
Ako ste primijetili da internet uspori svaki put kad uključite mikrotalasnu, nije vam se samo učinilo. Mikrotalasi rade na sličnoj frekvenciji kao i router.

5. Postavite ga visoko
WiFi router emituje radio talase koji se šire vani i prema dolje iz izvora. Montaža rutera na zid ili postavljanje na visoku policu može dati bolji signal, pogotovo ako živite u kući i želite dobru vezu na više etaža.

6. Postavite antenu prema gore
U višespratnim kućama pozicioniranje antena routera bočno može vam pomoći da dobijete bolji signal na spratu. Podizanjem antene u vis omogućujete routeru veći bočni domet.

7. Dvaput razmislite o stavljanju routera u prostoriju s puno ljudi
WiFi signal ne prolazi kroz vodu. Budući da su ljudi uglavnom voda, gomila nas u sobi zajedno može ometati signal. Možda ste primijetili da se internet veza pogoršava u pretrpanim prostorima.

Check Also

Mogu li domaći gosti ublažiti štetu: U Crnu Goru preko 90 posto turista dolazi iz inostranstva

Iako bi početak jula trebao biti i početak najposjećenijeg perioda turističke sezone, skoro polovina izdavalaca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *