Rusija na čelu BRIKS-a

Rusija je danas, na godinu dana, preuzela predsjedavenje BRIKS-om, grupom zemalja u koju ulaze još Brazil, Indija, Kina i Južnoafrička Republika.

U okviru svog predsjedavanja Rusija, koja je to mestu preuzela od Brazila, sprovešće niz mjera od kojih je ključni samit, planiran za početak jula u Ufi, glavnom gradu ruske republike Baškortostan.

U ruskom Ministarstvu inostranih poslova (MIP) naglasili su da će Rusija staviti akcenat na transformaciju grupe u mehanizam strateškog i tekućeg uticaja u ključnim pitanjima svjetske ekonomije i politike, izjveštava Tas.

Kako je navedeno na sjednici MIP-a, glavni cilj je početak funkcionisanja Nove banke za razvoj i Pula deviznih rezervi.

Prema riječima ambasadora za specijalna pitanja MIP-a Rusije Vadima Lukova, neki partneri na Zapadu već počinju da se interesuju za ulazak u Banku za razvoj BRIKS. On je skrenuo pažnju na činjenicu da je to prva takva institucija koja se osniva bez učešća zapadnih zemalja.

Sporazum o osnivanju međudržavne kreditne organizacije potpisan je na Šestom samitu zemalja BRIKS u brazilskom Fortalezeu 15. jula 2014. godine. Nova finansijska institucija će davati novac za projekte u zemljama u razvoju i zemljama osnivačima. Sjedište banke biće u Šangaju.

Ukupna površina zemalja BRIKS je 26 odsto ukupne svjetske površine, a broj stanovnika 42 odsto stanovništva na Zemlji. U 2013. godini udio zemalja BRIKS u svjetskom trgovinskom prometu bio je 16,1 odsto, u vojnim troškovima 10,8 odsto, a u proizvodnji tradicionalnih vidova energije – 40,2 odsto, navode ruski mediji.

Check Also

U Privrednoj komori detaljno predstavljen Maršalov plan – Evropa sad

Predstavnici Ministarstva finansija i socijalnog staranja predstavili su Upravnom odboru Privredne komore Crne Gore Maršalov …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *