Kako je jedan tvit donio Tesli milijardu dolara

Dodajte komentar

Nekoliko dobro plasiranih riječi jednog tvita prava su lekcija svijetu, a posebno Volstritu, o uticaju koji ta mreža može da ima na tržište kapitala.

Jedan jedini tvit u 115 karaktera izvršnog direktora Tesla motorsa Elona Maska podigao je vrijednost akcija kompanije za četiri odsto u samo 10 minuta – dodajući tržišnu kapitalizaciju od čak 900 miliona eura.

Koju novu informaciju je Mask podijelio kada je izazvao takav efekat? Onu sa malo detalja ali sa snažnom anticipacijom – baš onakvu od koje je Komisiji za hartije od vrijednosti zlo.

Tvit je inicijalno stigao do 1,86 miliona Maskovih pratilaca, ali je uticaj bio mnogo veći. Do kraja dana, njegova poruka retvitovana je više od 4.700 puta i označena kao omiljena još 3.700 puta.

Ne iznenađuju brojna nagađanja o tome koji će proizvod Tesla lansirati sljedećeg mjeseca. Ako nije auto, šta je? Najčešća pretpostavka je da će Tesla objelodaniti svoju dugo najavljivanu bateriju. Ima i onih koji misle da bi to mogao biti električni motocikl.

Šta god da Tesla iznedri 30. aprila, Vol Strit smatra da to kompaniji diže vrijednost za skoro milijardu dolara . Naravno, svaki razumni investitor na berzi reći će vam da vrijednost akcija ima malo veze sa osnovnom vrijednošću posla, odnosno da je mnogo više projekcija emocije i tržišnog trenutka – dve stvari koje je Mask današnjom porukom temeljno podcrtao.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *