Evo ko u Evropi dijeli najveće dividende

Zahvaljujući dividendama banaka, evropske su kompanije lani isplatile dioničarima najviši iznos dividendi od finansijske krize prije sedam godina. Prema podacima agencije Markit, kompanije iz sastava indeksa Eurofirst 300 lani su isplatile ukupno 187,3 milijarde eura dividendi, 10 posto više nego godinu ranije.

Zanimljivo, rast dividendi viši je od rasta prošlogodišnje dobiti kompanija iz Evrope.

Ipak, za ovu godinu Markit predviđa da će dividende rasti po nešto nižoj stopi od sedam posto. Banke su učestvovale s najvišim udjelom u ukupno isplaćenim dividendama od preko 16 posto. Banke su godinu ranije učestvovale s 13,5 posto u ukupnim dividendama, pa je lanjski idio bankarskog sektora ujedno i najviši od 2010. godine.

Osim toga, banke su dividende povećale za 32 posto. Prosječno su kompanije sa “starog kontinenta” za dividendu izdvajale 53 posto ili devet posto više nego četiri godine ranije. Gledano sektorski, sektor usluga isplaćivao je dioničarima najviši udio dobiti, čak 73 posto. Iako impresivno, to je ipak manje od 85 posto dobiti iz 2013. godine. Uslužni sektor slijedi telekomunikacioni sektor sa 65 posto, a nakon toga energetski sa 62 posto koji je ujedno i povećao udio za više od petine.

Ipak, analitičari Markita očekuju da će ove godine naftne kompanije islaćivati znatno manje dividende zbog niske cijene “crnog zlata”. Pojedinačno gledano, najveću dividendu lani je isplatila španska banka Santander – čak 7,72 milijardi eura. Široke ruke prema dioničarima bio je i švajcarski prehrambeni div Nestlé koji je isplatio 6,62 milijardi eura iz svoje dobiti.

Check Also

Završeno spektakularno prvo izdanje Tomorrow konferencije: Više od 21.000 ljudi ispratilo događaj

Završeno je prvo spektakularno izdanje TOMORROW konferencije koja se od 13. do 15. maja održavala …

Leave a Reply

Your email address will not be published.