Arapi odustali od Kraljičine plaže?

Rojal grupa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata odustala je od projekta Kraljičina plaža, saznaje televizija Pink. Čelnici budvanske i barske opštine kažu da će, ukoliko je tačno da su Arapi odustali od kupovine, šteta biti velika.

Arapi su donijeli odluku da odustanu od projekta Kraljičina plaža zbog višemjesečne kampanje kompromitacije Rojal grupe, kraljevske porodice i države od strane pojedinih visokih funkcionera, dijela medija i civilnog sektora, prenosi Pink.

Predsjednik opštine Budva Lazar Rađenović i čelnik opštine Bar Zoran Srzentić saglasni su da će, ukoliko je tačno da je Rojal grupa odustala od te investicije, šteta za te dvije opštine biti velika.

“Ukoliko dođe do takve odluke, Opština Budve će pretpjeti značajnu kratokoročnu štetu u smislu prihoda koju je Budžetom za 2015. godinu računala da može realizovati od ovog posla koji su preko 11 miliona eura. Ali, po meni, još značajniju i dugotočniju štetu imaće poruka jednom investitoru koji je imao ovaj renome, jer je inspirisao veliku pažnju sa prostora srednjeg i bliskog Istoka na naš region, na Crnu Goru, na Budvu”, kazao je za TV Pink predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović.

Istakao je da su za Rojal grupom dolazili i neki drugi partneri i neki drugu članovi kraljevske porodice, koju su htjeli da usmjere svoj kapital tamo gdje je su i oni.

“Biće štete i za imidž Crne Gore kao investicione destinacije biti evidentna ukoliko se odustane od ovog posla”, smatra Rađenović.

Predsjednik opštine Bar Zoran Srzentić je, takođe, istakao da je odudstajanje Rojal grupe jako loša poruka investitorima i da će se posljedice takve odluke sigurno u narednom periodu osjetiti.

“U ovom trenutku je teško govoriti o novim investitorima jer poruka da jedan ovakav investitor nije uspio da realizuje svoj projekat zbog naših unutrašnjih stvari je toliko loša poruka da će biti ograničavajući faktor za i druge investitore, a za nas velika šteta”, kazao je Srzentić.

Prema informacijama do kojih je došla TV Pink o tome je ambasada UAE obavijestila Vladu Crne Gore. Vijest je neprijatno iznenadila predstavnike opština Bar i Budva koje su od tog projekta trebalo da zarade preko 21 miliona eura.

Od odluke crnogorskog parlamenta zavisilo je da li će Rojal grupa sagraditi ekskluzivni turistički kompleks. Izgradnji se protivilia opozicija, a projekat je najviše “kočila” Socijaldemokratska partija iz vladajuće koalicije.

Kraljičina plaža je već duže vrijeme tačka sporenja DPS-a i SDP-a. U manjoj članici vladajuće koalicije imali su više primjedbi na taj aranžman.

U SDP-u smatraju da je pravno nemoguće dugoročni zakup, u konkretnom slučaju Kraljičine plaže, regulisati kupoprodajnim ugovorom, a nezadovoljni su i zbog cijene zemljišta koju je Uprava za nekretnine procijenila više nego što je predviđeno tim aranžmanom.

SDP se protivila da se zemljište između Bara i Budve, na kojem se prostire Kraljičina plaža, proda Rojal grupi za 50 eura po kvadratu. Iz te stranke su tražili da cijena kvadrata bude 90 eura.

Rojal grupa, prestižna i poznata kompanija koja ima mnogo investicionih projekata u različitim djelovima svijeta, jedina je dostavila ponudu na tender za lokalitet Kraljičina plaža, na razmeđi opština Bar i Budva, za koju je bila spremna da plati 21,2 miliona eura.

Tender za Kraljičinu plažu raspisan je krajem oktobra 2012. godine, a na prodaju je ponuđeno 423 hiljade kvadratnih metara zemljišta u Dubovici, od čega je 188 hiljada kvadrata u vlasništvu barske opštine, dok 230 hiljada kvadrata pripada Budvi.

Rojal grupa, sa sjedištem u Abu Dabiju, planirala je da na lokalitetu Kraljičine plaže u narednih osam godina izgradi luksuzni hotelski kompleks, vrijedan čak 180 miliona eura.

SDP: Dovodi se u pitanje namjera investitora

Kraljičina plaža je, podsjetimo, već duže vrijeme tačka sporenja DPS-a i SDP-a. Potpredsjednik budvanske opštine Ljubomir Filipović iz SDP-a iznenađen je odlukom investitora.

“Ukoliko su naši zahtjevi za poštovanje zakona bili isključivi razlog za odustajanje od ovog projekta, a jedino su oni mogli biti, dovodi se u pitanje namjera investitora. Ovakvo reagovanje investitora govori dosta o ozbiljnosti njegovih namjera i mene učvršćuje u stavu da je odluka koju sam donio bila u skladu sa interesima grada i države. Ukoliko predsjednik opštine Budva i većina u gradu ima stav da sam bilo kojim postupkom nanio štetu budžetu opštine mogu uvijek da me pozovu na odgovornost”, kazao je Filipović za Radio Antena M.

Draginja Vuksanović je kazala da je stav SDP-a bio i biće poštovanje Ustava i zakona, jer je to u skladu sa principom vladavine prava i ono što od Crne Gore očekuje Evropska unija (EU) na putu evropskih integracija.

“SDP nikada neće pristati na zaključenje pravnih poslova koji su nezakoniti, samim tim i ništavni. SDP je ovdje da štiti državne interese, a ne interese investitora koji slijede takvu vrstu pravnih poslova”, rekla je Vuksanović novinarima u Skupštini.

Prema njenim riječima, SDP nikada neće pristati da podrži pravne poslove koji podrazumijevaju prodaju neurbanizovanog zemljišta, jer je to, kako je objasnila, tipičan primjer obrasca korupcije.

“Imali ste prilike da se uvjerite da niz takvih primjera ima i kroz serijal Mehanizam koji prikazuje Televizija Crne Gore. Takvim primjerom prodaje zemljišta se u velikoj mjeri oštetio budžet opštine, što nije u interesu građana ove države. Ukoliko neki strani investitor odustaje od nekog pravnog posla zato što mi insistiramo na tome da on bude zakonit, takav investitor nam nije ni potreban”, poručila je Vuksanović.

Na pitanje kako će to uticati na koaliciju SDP-DPS, Vuksanović je saopštila da je pitanje koalicije jedna stvar, dok je pitanje nezakonitih pravnih poslova i borbe protiv takvih stvari, koje su suprotne vladavini prava, nešto sasvim drugo.

Vuksanović je komentarišući to što je izgubljen toliki novac, rekla da je SDP-u uvijek važan državni interes Crne Gore, a ne kvantitativna dimenzija, odnosno novac.

“Ovdje nije problem da li imamo više ili manje novca, bitno je da ono što stičemo – stičemo zakonito i da sve što radimo – radimo u interesu države, a u skladu sa principom vladavine prava”, saopštila je Vuksanović.

Ona je zaključila da, ako nešto nije u skladu sa principom vladavine prava, Ustavom i zakonima Crne Gore, takav novac nije potreban i neće biti u interesu građana i države, već u nečijem privatnom interesu.

Turistički poslenici razočarani su najavom Rojal grupe

“Mislim da treba da ih bude stid, te zbog kojih je Rojal grupa otišla odavde. Mislim da su znali šta su radili. Ali vjerovatno su oni to radili jer oni imaju sigurno nekog investitora, jer oni znaju kako treba da se dovede investitor i očekujem da oni dovedu nekoga ko će tamo da investira. Ovo će da obiđe cijeli poslovni svijet za 24 sata“,saopštio je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović:

Podsjetimo, potpredsjednik Opštine Ljubomir Filipović je prošle godine povukao potpis na saglasnost o prodaji Kraljičine plaže, nakon čega je tu odluku preinačio predsjednik opštine Lazar Rađenović.

Filipović je povlačenje potpisa pravdao tvrdnjom da je dokazana činjenica da ugovor daje prava investitoru koja nijesu u skladu sa zakonom. Ponuđena cijena je bila 50 eura po kvadratu što su u opoziciji i SDP-u ocijenili nedovoljnim.

DPS: Loša poruka investitorima

Poslanik DPS-a, Zoran Jelić, komentarišući ranije optužbe SDP-a, da je u postupku prodaje Kraljičine plaže bilo nezakonitosti, rekao da nije saglasan sa takvim ocjenama.

“To je bila stvar dogovora, a mogli smo se dogovoriti oko svega za dobrobit građana, jer bi priliv stranih investicija uticao na otvaranje novih radnih mjesta a poboljšao bi se standard”, rekao je Jelić za TVCG.

On je dodao da se kvalitetna turistička destinacija ne može izraziti samo brojevima.

rtcg.me

Check Also

Hidroenergiji Montenegro subvencije za osmu mHE

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) usvojila je zahtjev firme Hidroenergija Montenegro i donijela rješenje kojim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *