Žugić: Sudski sporovi ugrožavaju investicije Katari Diara, novi zakon o eksproprijaciji će pomoći

Dodajte komentar

Predlog dopune Zakona o eksproprijaciji dobio je juče zeleno svijetlo od članova Odbora za ekonomiju flnansije i budžet i o njemu će se raspravljati na Skupštini, pišu Dnevne novine.

U prijedlogu izmjena zakona o eksproprijaciji piše kako se upis prava svojine na oduzetoj nepokretnosti može izvršiti stupanjem na snagu odluke kojom se u skladu sa zakonom utvrđuje javni interes u oblasti od strateškog značaja za ekonomski razvoj, ili za realizaciju projekata koji doprinose smanjenju javnog duga.

Za dopune zakona su glasali poslanici DPS-a Zoran Jelić, Filip Vuković, Veljko Zarubica i Rešid Adrović, zatim poslanik Bošnjačke stranke Almer Kalač i Nik Gjeloshaj ispred kluba poslanika Albanskih partija. Predsjednik SNP Srđan Milić bio je uzdržan, dok je njegov partijski kolega Aleksandar Damjanović bio protiv, kao i poslanik Pozitivne Goran Tuponja i DF-a Strahinja Bulajić.

Sjednici nijesu prisustvovali poslanici SDPDamir Šehović i predsjednik PzP-a Nebojša Medojević, te je zbog toga njihov stav o ovom zakonu i dalje nepoznaica. Sjednici Odbora juče je prisustvovao i ministar finansija Radoje Žugić koji je kazao da se dopunom zakona ne mijenja način utvrđivanja javnog interesa.

“Mijenja se vrijeme upisa, a ne i vrijeme plaćanja nadoknade za vlasnika zemljišta, koju plaća onaj ko je korisnik eksproprijacije” istakao je Žugić.

UGROŽENA INVESTICIJA

Prema riječima poslanika Tuponje dosadašnja praksa je pokazala da postupak ekproprijacije, od donošenja odluke o proglašenju javnog interesa do upisa prava svojine na korisnika eksproprijacije, dugo traje, jer je uslov za upis prava svojine pored pravnosnažnog rješenja i dokaz o isplaćenoj naknadi.

Sa druge strane, Žugić tvrdi da se nikada nije desilo da država ne isplaćuje proces eksproprijacije, već se to sporo realizovalo zbog trajanja sudskih sporova koje, kako tvrdi Žugić, niko nema pravo da ugrozi, ni država, ni pojedinac.

“Mi imamo projekat Katari Diara na prostoru Plavi horizonti u Tivtu. Imamo vrlo reputabilnog investitora i imamo ogromne pozitivne socioekonomske implikacije. Ovom sudskom procedurom mi ugrožavamo jedan Katari Diar sa investicijom od nekoliko stotina miliona eura, zbog svega 2,3 hiljada metara kvadratnih koji su u sudskom sporu i ne mogu da uđu u posjed, a ne žele kao reputabilna kompanija da krše bilo koji zakon”, zaključio je Žugić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *