Samit 100, najveći skup poslovnih lidera održaće se 1. i 2. juna u Portorožu

Dodajte komentar

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević prisustvovao je sastanku Upravnog odbora Samita 100 koji će se održati 1. i 2. juna ove godine u Sloveniji.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor u razgovoru sa članovima Odbora Samit100 biznis lidera regiona ukazao je na značaj regionalne saradnje i dodao da je u tom smislu jako značajna politička podrška.

Sastanak je bio posvećen pripremi za najveći skup poslovnih lidera Samit 100 Jugoistočne Evrope, koji će se ove godine održati 1. i 2. juna u Sloveniji u Portorožu. Glavna tema sastanka je mogućnost regionalne saradnje u oblasti energetike, turizma, saobraćaja i infrastrukture i finansijskog sektora.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor je ocijenio da je Samit100 veoma važna inicijativa za modernizaciju regiona i da je važno da se fokusiraju na ekonomiju i politiku. – Zato smo dali punu podršku regionu za ovaj projekat, a mi ćemo uraditi naš dio posla, kao što je usklađivanje zakonodavstva, rješavanje političkih problema dok sa druge strane, od privrednika se očekuje da preuzmu svoj dio. U Samitu 100 prepoznajem optimizam i aktivne napore za razvoj. Važno je da ovaj region pokaže da je u mogućnosti sopstvenim naporima obezbijediti napredak, jer ima puno onoga što može ponuditi – kazao je on.

Iztok Seljak, predsjednik Upravnog odbora Samit100, je naglasio da je pravo vrijeme da se radi na konkretnim projektima, posebno na uspostavljanju saobraćajne mreže.

Na Samitu se očekuje učešće stotinu poslovnih lidera regiona, rad će biti podijeljen u sesijama, a na panelu o razvoju takozvanih pamentnih gradova (smart gradova) učešće je već potvrdila Evropski komesar za saobraćaj Violeta Bulc.

Samit100 biznis lidera je inicijativa pokrenuta 2011. godine od strane Srpske asocijacije menadžera, Hrvatske udruge poslodavaca i Združenja manager Slovenije a ubrzo je podršku pružila i Atlas Fondacija. Osnovni cilj ove inicijative je da se povežu privrednici u regionu i da se kroz partnerstva i intenzivnu saradnju, unapredi konkurentnost regiona kroz privlačenje stranih direktnih investicija i nastupe na trećim tržištima.

Prvi godišnji skup održan je u oktobru 2011. godine u Aranđelovcu, drugi u Bečićima u maju 2013. godine a treći 2014. julu u Cavtatu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *