Zakon o stečaju do kraja aprila

Dodajte komentar

Radna grupa je tek sada završila izmjene i dopune nacrta novog Zakona o stečaju. Nakon što ministarstva finansija i inostranih poslova daju svoje mišljenje na utvrđeni tekst, on bi se prema nezvaničnim informacijama „Vijesti” pred Vladom mogao naći krajem aprila.

Iako je Ministarstvo ekonomije svojim nacrtom predložilo da se stečajnim upravnicima Zakonom ukine status službenih lica u smislu odredaba Krivičnog zakonika, od te namjere se odustalo nakon primjedbi upravnika.

Vlada im međutim nije udovoljila zahtjevu da se Komora stečajnih upravnika institucionalizuje novim propisom, niti formira poseban državni fond za finansiranje stečajnih postupaka.

“Za takav fond u budžetu nema novca”, objasnio je “Vijestima” izvor iz Vlade.

Predstojeće izmjene i dopune Zakona o stečaju trebalo bi da učine racionalnijim, efikasnijim i ekonomičnijim stečajne postupke. Tim propisom uređen je dodatno način podnošenja prigovora na sve radnje stečajnog upravnika ili za izvršenje radnji koje on nije preduzeo tokom trajanja postupka.

Radna grupa usvojila je više sugestija nakon javne rasprave koja je održana krajem decembra, a jedna od njih je da se zadrži postojeća odredba da „odbor povjerilaca daje mišljenje stečajnom upravniku o načinu unovčenja imovine, ukoliko se prodaja ne vrši javnim nadmetanjem i nastavljanju započetih poslova stečajnog dužnika u skladu sa zakonom”.

Prvobitnim nacrtom bilo je predviđeno brisanje ove tačke. Umjesto toga bilo je predviđeno samo da stečajni upravnik stečajnom sudi ji podnosi izvještaj o radu.

Nacrtom izmjena Zakona bilo je predviđeno i da stečajni sudija donosi zaključak, a ne rješenje, o primopredaji imovine koja je predmet prodaje kupcu.

Članovi radne grupe usaglasili su se da to rješenje treba brisati, jer na zaključak nije dozvoljeno pravo žalbe, pa je kao takvo bilo potpuno neprihvatljivo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *