Turizam: Privatne kuće i vikendice draže od hotela

Dodajte komentar

Od ukupnog broja turista, koji borave u hotelima Montenegrostars grupe u Budvi i Bečićima (raspolažu sa 1.200 ležajeva), gosti iz Srbije čine u prosjeku šest do sedam odsto. Analizirajući strukturu gostiju to nije mali broj, ali mi želimo, i nadamo se, da će se broj gostiju iz Srbije iz godine u godinu povećavati – kaže za Danas Žarko Radulović, suvlasnik Montenegrostars grupe u čijem je sastavu i najluksuzniji hotel na crnogorskom primorju – “Splendid” u Bečićima, kao i hoteli sa četiri zvezdice “Montenegro” i “Blu star”.

To, možda, i nije tako mali procenat ali ako se zna da gosti iz Srbije čine 30 odsto od ukupnog broja turista i da zauzimaju prvo mjesto na listi stranaca, onda je očigledno da oni zaobilaze hotele. Činjenica je da oni radije biraju privatni smještaj na crnogorskom primorju i da borave u iznajmljenim kućama i stanovima, što je najjeftiniji vid smještaja, ili u sopstvenim vikendicama.

S druge strane, već godinama unazad, u velikom broju ljetuju u hotelima u Turskoj i Grčkoj. Na opasku da su razlog tome, možda, cijene smještaja u crnogorskim hotelima, koje su više nego u Turskoj i Grčkoj, i nedovoljna ponuda hotela sa tri i četiri zvezdice, Radulović, koji je i predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja, kaže da to ne može biti razlog. “Naši hotelski kapaciteti su i cenovno i po kvalitetu konkurentni ponudi u Grčkoj i Turskoj”, tvrdi on.

Ilustracije radi, u Budvi u hotelu Park i hotelu nekadašnjeg Naftagasa, koji imaju dvije zvezdice, desetodnevi boravak na bazi polupanisona u glavnoj sezoni košta 279 i 269 eura, a u pred i post sezoni od 195 i 209 eura do 229 i 249 eura. U hotelima sa tri zvezdice cijene prenoćišta sa doručkom kreću se od 28 eura po osobi, recimo u “Slovenskoj plaži”, do 57 eura u hotelu “Posejdon” u Budvi.

U hotelima sa četiri zvezdice u Budvi noćenje sa doručkom košta od 45 eura (hotel “Romanov”), do 72 eura u hotelu “Azimunt”. Ponuda u privatnom smještaju takođe je raznoivrsna. U nekim privatnim vilama i apratmanima noćenje sa doručkom košta od 25 do 35 eura, dok za zakup apartmana treba izdvojiti od 40 do 80 eura, zavisno od lokacije i mjeseca boravka. Na Budvanskoj rivijeri cijena kreveta u glavnoj sezoni kreću se od 8 do 12 eura, dok u nekim kućama koje su udaljenije od obale prenoćište se može naći i za pet eura. I u osatlim gradovima na Crnogorskom primorju cijene su slične a tradicionalno povoljnije cijene smještaja u prvatnim kućama mogu se naći u Sutomoru, Baru i Ulcinju.

Crnogorski turistički poslenici žele da animiraju turiste iz Srbije da u većem broju nego do sada dolaze u predsezoni i postsezoni a ne samo u julu i avgustu. Naš sagovornik podsjeća da su u junu i septembru uslovi za odmor gotovo idealni kako zbog temperature, tako i zbog cijena koje su tada niže za 20 do 30 odsto nego u julu i avgustu. O tome su govorili i ministri turizma Crne Gore i Srbije Branimir Gvozdenović i Rasim Ljajić nedavno u Podgorici. “Bitno je da posjeta srpskih turista počne u predsezoni, da ih dovoljno ima u sezoni, te da akcenat stavimo i na postsezonu. Ključna stvar je, dakle, kako da eleminišemo problem tzv. sezonalnosti, što je problem ne samo Crne Gore već i svih mediteranskih zemalja”, kaže Gvozdenović.

I ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije Rasim Ljajić želi da što više srpskih turista boravi na crnogorskom primorju, jer bi korist od toga imala i Srbija. Jer, kako je kazao Ljajić, povećanje od 10 odsto srpskih turista u Crnoj Gori znači i povećanje od 15 odsto srpskog izvoza u Crnu Goru, prije svega poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Konkurentna ponuda
– Cijene hotelskog smještaja i vanpansiona na crnogorskom primorju niže su od onih u Grčkoj i Turskoj. Drugim riječima, naša hotelska ponuda je i po kvalitetu i po cijenama konkurentna onoj u Grčkoj i Turskoj. A što se tiče kapaciteta na crnogorskom primorju poslednjih godina izgrađen je veliki broj manjih hotela sa tri i četiri zvezdice tako da ni tu ne zaostajemo za konkurentima – tvrdi Žarko Radulović, predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja.

Izvor: Danas

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *