Srbija: Ko uloži 50, od države dobije 25 miliona eura

Dodajte komentar

Nakon gotovo godinu dana pauze, Srbija će investitorima ponovo početi da isplacuje podsticaje, piše B92. Investitori će za jedno otvoreno radno mjesto dobijati i do 7000 eura.

Praksa po kojoj država plaća investitore kako bi ulagali novac u Srbiju, koju je svojevremeno uveo Mlađan Dinkić i koja je naišla na velike kritike javnosti, ponovo se aktuelizuje.

Srbijansku vladu u donošenju nove uredbe o podsticanju direktnih stranih investicija nisu omeli ni porazni podaci iz 2013. godine, koji pokazuju kako je od deset kompanija koje su dobile najviše novca čak četiri istu godinu završile u minusu. Prema novoj vladinoj uredbi, državna pomoć biće dostupna kompanijama koje ulažu u proizvodnju, izvoz i strateške

Ono što ovu uredbu čini drugačijom od prethodnih je to što će investitor moći da bira vrstu podsticaja, odnosno žele li novac po otvorenom radnom mjestu ili po veličini investicije. U prijašnjem obliku podsticaja država je po novom radnom mjestu plaćala i po 10.000 eura, a sada će to biti najviše 7000 eura, i to za devastirana područja s minimalnim ulaganjima od 250.000 eura.

Oni koji pokreću proizvodnju u okolini Beograda, Novog Sada ili Niša mogu računati na 3000 eura po zaposlenom, a oni koji se odluče na manje razvijena mjesta i do 7000 eura po novo zaposlenom. Druga opcija je finansijska pomoć države prema veličini investicije. Tako onaj koji pokreće proizvodnju vrijednu 50 miliona eura od države može dobiti čak 25 miliona, a ako zaposli više od 200 radnika, ta sredstva se uvećavaju za dodatnih 10 posto dvogodišnjih troškova za bruto plate.

Onaj koji zaposli više od 500 radnika dobiće dodatni podsticaj od 15 posto, a za više od 1000 radnika 20 posto troškova za bruto plate. U odnosu na prošlu uredbu, sada su pooštreni i kriterijumi za dobijanje pomoći, ali i kontrola. Naime, kompanija koja želi dobiti državnu finansijsku injekciju mora garantovati kako će novozaposlenima davati platu koja je 20 posto veća od minimalca. Uslov je i da ulagač posluje najmanje tri godine i da u trajanju investicionog ciklusa povećava broj radnika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *