Kako nas Faceebook nas poznaje bolje od porodice i prijatelja?

Dodajte komentar

Kada su istraživači uporedili rezultate napravljene od strane kompjutera s onima koje su napravili porodica i prijatelji, kompjuter je dao bolje rezultate. Tako je kompjuteru trebalo svega 10 lajkova da bolje procijeni osobu od njegovih kolega.

Barem tako tvrdi jedno istraživanje, koje su proveli istraživači sa Sveučilišta Cambridge i Stanford. Njih je zanimala točnost procjene osobnosti od strane računala te prijatelja i obitelji Facebook korisnika.

U istraživanju je učestvovalo 86,220 volontera, koji su morali sami procijeniti svoju ličnost putem myPersonality aplikacije, koja je uključivala čak 100 stavki. Učesnici su zatim zamolili porodicu i prijatelje da ih ocijene u kratkoj procjeni, s 10 tačaka. U isto vrijeme, kompjuterski program dodjeljivao je učesnicima određene crte ličnosti, prema stvarima koje su lajkovali.

Kada su istraživači uporedili rezultate napravljene od strane kompjutera s onima koje su napravili porodica i prijatelji, kompjuter je dao bolje rezultate. Što je više neka osoba lajkovala sadržaje na spomenutoj društvenoj mreži, kompjuteru je bilo lakše procijeniti njenu ličnost. Tako je kompjuteru trebalo svega 10 lajkova da bolje procijeni osobu od njegovih kolega, 70 lajkova od cimera ili prijatelja, 150 da nadmaši člana porodice, a 300 da procijeni bolje od partnera.

Iako to svakako može biti zastrašujuće i tužno, istraživači tvrde kako to ne mora biti toliko iznenađenje. “Kompjuteri sadrže ogromne količine informacija, za razliku od ljudi. Takođe, ljudi imaju osjećanja, koji takođe utiču na njihove procjene”, zaključak je istraživača.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *