Istraga tužilaštva o prodaji EPCG

Dodajte komentar

Odjeljenje za suzbijanje organizovanog kriminala Državnog tužilaštva postupajući po prijavi Udruženja manjinskih akcionara Elektroprivrede, zatražilo je od njihovog predsjednika Vasilija Miličkovića da im dostavi dodatnu dokumentaciju o sumnjama za korupciju u postupku dokapitalizacije EPCG, koju je sprovela italijanska A2A 2009. godine.

Miličković se prije neki dan obimnim podneskom obratio zamjeniku specijalnog tužioca Veljku Rutoviću, koji ga je kontaktirao, ali je to obraćanje dostavio i skupštinskom Odboru za praćenje procesa privatizacije, kao i šefu Kancelarije EU u Crnoj Gori Mitji Drobniču, pišu Vijesti.

Ovom predmetu je, inače, u Tužilaštvu dodijeljen broj Ktr-S.br.40/15 što znači da se nakon nekoliko godina od podnošenja prijave sad nalazi u fazi izviđaja. Udruženje prijavom sumnjiči za korupciju N.N. lice iz Tenderske komisije Savjeta za privatizaciju na čijem je čelu tad bio Vujica Lazović, aktuelni potpredsjednik Vlade.

,,U prvom pismu od 14. februara 2015. dostavili smo dovoljno dokumentacije iz koje se prostim uvidom može zaključiti da se kod poluprivatizacije i dokapitalizacije EPCG radi o velikoj korupciji na visokom nivou, što se nadamo da ste i vi to uočili otvarajući izviđaj”, naveo je Miličković u obraćanju Rutoviću.

On je istakao da A2A nije ispunjavao prvi finansijski uslov (tačka 1. stav a) da prihodi ponuđača moraju biti iznad 250 miliona eura ili ekvivalentnog iznosa za posljednju finansijsku godinu ponuđača, odnosno za 2007. godinu.

“Kako je A2A iz Breše registrovan 07.03.2008. to nije imao, niti je mogao imati, traženi završni račun, ovjeren od relevantne revizorske kuće za 2007, jer tada nije ni postojao, a što dodatno potvrđuje i Ministarstvo ekonomije na svom sajtu. Doduše oni kažu da je A2A nastala 1. januara 2008. spajanjem dva komunalna preduzeća, AEM SpA Milan i ASM SpA Breša”, dodao je Miličković.

On je naglasio da je to bio dovoljan razlog da se ponuda A2A uopšte ne razmatra, već da se odbije kao nepotpuna.

Konsultantske usluge za uzimanje para

Miličković je u podnesku tužiocu istakao da je A2A i kao menadžment u EPCG “nastavila da se bavi kriminalnim radnjama izvlačenjem milionskih iznosa kroz tzv. konsultantske usluge bez objavljivanja tendera”.

“Ovo ističemo kao njihovu naviku da se bave nedozvoljenim radnjama a pod pokroviteljstvom istih ljudi iz Vlade koji su osmislili i režirali izbor A2A za strateškog partnera. Da je A2A sklon bavljenju kriminalom upoznajemo vas i sa krivičnom prijavom protiv Prve banke i A2A zbog izdavanja lažne potvrde br.04/4910-1 od 28.09. 2009 na bazi koje je izvršena pljačka malih akcionara u visini od 504.000 eura od strane A2A”, naveo je Miličković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *