Angela Merkel glavna prijetnja ekonomskom oporavku Evrope

Dodajte komentar

Njemačka kancelarka Angela Merkel glavna je prepreka za ekonomski oporavak Evrope, smatra analitičar Biznis insajdera Tomas Hirst.

„To vjerovatno zvuči čudno, jer je Njemačka posljednjih jmeseci utrla put mnoštvu iznenađenja u domenu pozitivnih ekonomskih promjena. Ipak, vlada Angele Merkel ostaje najveća prijetnja ekonomskom rastu Evrope“, piše Hirst.

Prema njegovim riječima, suština problema jeste u istorijskom strahu Njemaca od hronične inflacije. Upravo ovaj strah može da ubije nadu u dugotrajan ekonomski rast regiona. Istovremeno, opreznost je za Njemce važnija od razumne ekonomske politike, primjećuje analitičar.

Hirst ukazuje na razliku između moćnih i slabih ekonomija Evrope na primjeru nivoa nezaposlenosti. U Njemačkoj i Austriji se trenutni nivo nezaposlenosti od pet odsto smatra normalnim, a njegovo dalje smanjivanje povuklo bi za sobom povećanje zarada radnika.

To je u oštrom kontrastu sa situacijom u Španiji i Grčkoj, u kojima nivo nezaposlenosti premašuje 20 procenata, a čak ni nagli ekonomski rast nikako ne bi mogao da utiče na povećanje prosjeka zarada.

Prema Hirstovim riječima, ovakva suštinska razlika podrazumijeva različite procentne stope centralnih banaka. Ipak, imajući u vidu da ove zemlje imaju jedinstvenu valutu, stopa Evropske centralne banke za njih je jedna te ista – previše blaga za moćne ekonomije i previše surova za slabe.

U Njemačkoj su zarade zaista porasle, isto kao i nivo potrošačkog povjerenja, navodi Hirst, i to bi moglo da donese korist ne samo Njemcima nego i periferiji Evropske unije, pre svega u oblasti izvoza.

Ipak, da bi se to zaista desilo vlada Angele Merkel treba da dozvoli porast inflacije u Njemačkoj – scenario na koji će “ultrakonzervativni” Njemci teško pristati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *