Koliko su nam sigurne kartice i kako ih koristiti na pravi način

Dodajte komentar

Pojavom tehnologije i njenim stalnim napredovanjem, pojavili su se i moderni načini krađe. Umjesto da kradu novčanike lopovi su se bacilli na skidanje novca sa platnih kartica i to na najperfidnije načine i najmodernijim tehnikama. Ni Crna Gora nije pošteđena ovakvih prevara.

Posljednjih nekoliko godina kradljivci su usavršili najmodernije tehnike krađe na bankomatima ili POS sistema koji podrazumijevaju korišćenje mikro kamera, skenera do lažnih tastatura. Organizovane grupe koje su posljednjih godina “operisale” po Balkanu dolazile su iz Bugarske, Rumunije, Rusije.

U suštini, postoje dva osnovna metoda zloupotrebe platnih kartica. Da bi lopov mogao kopirati vašu karticu, potrebne su mu samo dvije kljucne stvari: PIN koji koristite za tu karticu i osnovni podaci s kartice koji se nalaze na poznatoj „crnoj traci“. Stara, dobro poznata lopovska taktika je da vas prate tokom podizanja novca sa bankomata i zapamte vaš PIN a nakon toga vam ukradu novčanik u kojem se nalazi kartica. No ubrzo se shvatilo  kako je ta metoda nedovoljno efikasna jer cete primjetiti nestanak novcanika, prijaviti kradu i blokirati kartice. Tako će lopov imati malo vremena za podizanje vašeg novaca, a uz to svaka banka ima dnevni limit koji se može dići putem bankomata.

Druga metoda koju koriste je mnogo efikasnija. Prevaranti instaliraju kamere u gornjem dijelu bankomata kako bi snimili kada unosite PIN. Zatim lažni čitač kartica montiraju na mjesto pravog tako da je teško primijetiti da se ne radi o pravom čitaču. Tako ocitavaju „crnu traku“ i vide koji je vaš PIN.  Podatke potom digitalnim putem ubacuju direktno u kompjuter, na kojem imaju napravu za izradu tzv. bijelih kartica na koje zapisuju podatke koje su očitali s bankomata. Sljedeći korak koji rade je odlazak do nekog drugog bankomata gdje ubace tu “bijelu” karticu i vaš PIN do kojeg su došli snimanjem i dižu vaš novac dokle god im limiti dopuštaju. Manjak novca na računu ćete primjetiti tek kada dobijete stanje ili kad vam ponestane novca na kartici.

Iskustva iz zemalja okruženja kažu da su slučajevi u kojima policija uspješno pronade opremu koju koriste lopovi na bankomatima ili pak samog lopova relativna rijetkost. Počinitelji opremu postave, skupe odreden broj podataka i jednostavno ostave sve za sobom ne vraćajući se na mjesto zločina. Kopije kartica izrađuju u inostranstvu i obično ih tamo i koriste. Dok vlasnici kartica saznaju da su pokradeni, njihov novac vec potrošen i teško da će ikada biti vraćen.

Ovakvih prevara nije pošteđena ni Crna Gora. Iz Uprave policije su kazali za portal Bankar.me da je u periodu prošle godine registrovano deset slučajeva u vezi sa zloupotrebama koje se odnose na platne kartice na bankomatima.

“ U svih 10 slučajeva policiji su prijave podnijele poslovne banke koje posluju na teritoriji naše države. U istom periodu, podnijeto je ukupno 17 prijava od strane crnogorskih poslovnih banaka, koje se između ostalog odnose i na internet prevare. Zloupotrebe platnih kartica su na našoj teritoriji do sada najčešće izvršavane pomoću skiminga platnih kartica i internet prevara“, kazali su iz Uprave policije za naš portal.

Iako pripadnici policije za osam mjeseci prošle godine na našoj teritoriji nisu registrovali prisustvo organizovanih kriminalnih grupa koje se bave prevarama sa platnim karticama, ističu da su pronalazili i oduzimali opremu za zloupotrebu kreditnih kartica, kao i identifikovali i procesuirali lica koja su, kako se sumnja, pokušala da izvrše krivična djela s tim u vezi.

Kako se zaštititi?

Tri su osnovna načina koji mogu da smanje šanse da budete žrtva prevare:

  1. Prije nego što stavite karticu u bankomat dobro pogledajte, osmotrite i rukom provjerite mjesto u koje se ubacuje kartica.
  2. Prije nego što unesete PIN pokušajte da podignete tastaturu kako bi utvrdili je li prava.
  3. Tokom unošenja PIN-a zaklonite ruku kojom ukucavajte PIN drugom rukom, odnosno zaštitite tastaturu od pogleda ili snimanja. Bankomati pojedinih crnogorskih banaka već imaju zaštitu koja krije vaš PIN kod dok ga unosite.

Primjenjujući ove tri stvari, možete biti 99% sigurni da ste prilikom podizanja novca s bankomata sigurni. Da biste postigli 100%, koristite internet ili mobilno bankarstvo i redovno provjeravajte stanje na računu. Kad shvatite da ste pokradeni prva stvar koju morate učiniti je da nazovete banku čiji ste klijent. Banka će promptno reagovati blokadom daljeg korišćenja kompromitovane kartice i time će biti onemogućene dalja zloupotreba, a vrlo brzo biće  vam izdata i nova kartica.

Zaštita od krade na POS uređajima

Prilikom korišćenja kartica treba biti oprezan i kod plaćanja u restoranima i prodavnicama i karticu nikada ne treba ispuštati iz vida npr. davanje kartice konobaru da pripremi račun. Ovim izbjegavamo ručno skeniranje “crne trake” uređajem koji nije veći do malo većeg priveska za ključeve. Preventivno ponašanje nalaže ili da konobar donese mobilni POS uredaj ili da se plaćanje obavi u vašoj prisutnosti na mjestu gdje je instaliran POS uredaj uz zaklanjanje unosa PIN-a.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *