I Rusija i Brazil ulaze u Azijsku banku

Dodajte komentar

Rusija će se pridružiti Azijskoj banci za infrastrukturne investicije, kao i Brazil, koji je prihvatio poziv Kine da se uključi u ovu novu međunarodnu banku, pandanu Međunarodnog monetarnog fonda.

Eksperti u Azijskoj banc (AIIB) vide potencijalnog konkurenta MMF i Svjjetskoj banci. Na svečanoj ceremoniji otvaranja Azijsko-ekonomskog foruma u Boao (provincija Hanan, Kina) prvi potpredsjednik Rusije Igor Šuvalov objavio je odluku šefa države.

– Želio bih da vas informišem da je predsjednik Vladimir Putin odlučio da Rusija učestvuje u kapitalu Azijske banke za infranstrukturne investicije –  izjavio je on.

Šuvalov je istakao da će učešće Rusije pomoći da se ojača saradnja sa partnerima, ne samo u isporuci nafte i gasa, već i “u sferi visokih tehnologija, saobraćaju, industriji, građevinstvu, komunikacijama i poljoprivredi”.

– Srećni smo zbog mogućnosti da jače sarađujemo u formatu Kina — Euroazijski savez i u okviru šire regionalne saradnje. Potencijal je zaista ogroman- rekao je Šuvalov.

Istovremeno, Brazil je prihvatio poziv Kine da se pridruži novoj međunarodnoj banci za infrastrukturno finansiranje, u koju je ona uložila značajna osnivačka sredstva, kao član osnivač.

– Brazil je veoma zainteresovan da bude dio ove inicijative čiji je cilj da se garantuje finansiranje infrastrukturnih ciljava u Aziji – saopštila je predsjednička kancelarija.

Nova banka, osnovana nedavno, odražava i želju Kine da podstakne investiranje u regionu Azije i njenu frustriranost dominacijom SAD, Japana i Evropske unije u Svjetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondu i Azijskoj razvojnoj banci.

Azijsku banku su podržale i neke zapadne zemlje poput Velike Britanije, Francuske, Njemačke, ali i Novog Zelanda, dok su SAD su kritikovale svoje saveznike zbog podrške novoj banci. Ipak, direktorka MMF Christine Lagarde je izjavila da će ta institucija “sa oduševljenjem” sarađivati sa Azijskom bankom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *