Kabl u funkciji 2018, Crna Gora glavno čvorište

Dodajte komentar

Podmorski energetski kabl od Italije do Crne Gore biće operativan 2018. godine, saopštio je juče izvršni direktor Terne Đovani Armani na prezentaciji poslovnog plana te kompanije od 2015. do 2019. godine.

Međutim, energetskim kablom neće biti povezane samo Crna Gora i Italija, već je planirano postavljanje kablova i ka drugim državama, pišu Vikend novine.

Postavljanje energetskog kabla ka našoj državi ide planiranom dinamikom, tvrdi Armani.

Prema njegovim riječima, do sada je položeno 140 kilometara kabla u more, koji će biti u funkciji 2018. godine, dok će od Peskare dalje ka Francuskoj ići drugi krak kabla, koji će biti pušten u rad do 2019. godine.

Ono što je najvažnije za Crnu Goru jeste činjenica da ćemo upravo mi biti most preko kojeg ćemo prvenstveno mi, a zatim i druge države da ponude svoju električnu energiju Italiji, koja je dalje može preusmjeriti u Francusku ili Grčku ukoliko dođe do najavljenih mogućih povezivanja sa ovim državama.

Benefiti za Crnu Goru su višemilionski, prvenstveno je upravo naša zemlja glavno čvorište bez kojeg prenos električne energije ka evropskim državama neće moći biti obavljen. Takođe, realizacijom projekta se u znatnoj mjeri poboljšava prenosna mreža u Crnoj Gori.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *