Direktor Apple-a donira svoje bogatsvo

Dodajte komentar

Glavni izvršni direktor Apple-a Tim Cook odlučio je da sve svoje bogatstvo da u dobrotvorne svrhe, nakon što obezbijedi obrazovanje svom desetogodišnjem nećaku, objavio je Rojters.

Prema riječima Cooka, on već izdvaja novac u humanitarne svrhe, ali ubuduće šef Apple planira “ne samo da ispisuje čekove”, nego i da razvije sistematski pristup tom procesu.

Neto vrijednost imovine Cooka, računajući i njegov udeo u Apple-u, iznosi oko 120 miliona dolara. Nakon stupanja na poziciju izvršnog direktora 2011. godine Cook je dobio milion ograničenih akcija Apple-a čija se vrijednost tada procenjivala na 376 miliona dolara, ali sada već vrijede 665 miliona dolara.

Cookova plata je 1,75 miliona dolara, objavio je Blumberg pozivajući se na izveštaj Apple Komisiji za hartije od vrijednosti i berze SAD.

Prošle godine šef korporacije zaradio je 9,22 miliona dolara, što dva puta premašuje njegove prihode u 2013. godini. Još 6,7 miliona dolara Cook je dobio na ime bonusa za prošlu fiskalnu godinu, završenu u septembru 2014. godine.

Rast prihoda Cooka podstaklo je lansiranje novih iPad i iPhone u septembru prošle godine, posle čijih prezentacija je vrijednost Apple premašila 700 milijardi dolara. Dva meseca kasnije akcije kompanije na berzi Nasdak porasle su na 119,75 dolara za jednu hartiju.

U februaru ove godine Apple je postao prvo američko preduzeće čija je tržišna kapitalizacija prilikom trgovanja na Berzi premašila 700 milijardi dolara. Status najskuplje kompanije Apple održava od 2013. godine kada je prestigla naftnu kompaniju Exxon mobile.

TimCook je na čelo Apple-a došao u avgustu 2011. godine, nakon što je prethodni direktor i osnivač kompanije Stiv Džobs podnio ostavku.

Odlukom da svoju imovinu da u dobrotvorne svrhe, Cook se pridružio nekim od najbogatijih ljudi svijeta, suvlasniku Berškir Hataveja Vorenu Bafetu, osnivačima Majkrosofa i Fejsubka Bilu Gejtsu i Marku Zakerbergu i predsedniku Orakla Leriju Elisonu.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *