Bjelorusiji odobren ruski kredit od 110 miliona dolara

Dodajte komentar

Vlada Rusije usvojila je Nacrt sporazuma o davanju državnog kredita Bjelorusiji u vrijednosti 110 miliona dolara, objavljeno je na sajtu Vlade u Moskvi.

Da bi se izbjegli transakcioni i kursni rizici u vezi sa obračunom u dolarima, kredit, njegova otplata i servisiranje duga će biti u ruskim rubljama, navedeno je na sajtu.Uslov za davanje kredita je nepostojanje zaostalih obaveza prema Rusiji i Antikriznom fondu Evroazijske ekonomske zajednice (EvrAzES) odranije datih kredita, prenio je Tass.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je na sjednici Vlade rekao da se u suštini radi o produženju postojećih kreditnih obaveza Bjelorusije.

Složili smo se da pomognemo Bjelorusiji u teškoj situaciji i prolongiramo postojeće kreditne obaveze”, kazao je on, dodajući da se odluka zasniva na “shvatanju partnerskih odnosa“.

Tokom 2014. godine Rusija je Bjelorusiji dala kredit od dvije milijarde dolara, početkom godine 450 miliona dolara i na jesen još 1,5 milijardi dolara.

Krajem januara predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko je izrazio uvjerenje da će Rusija pružiti finansijsku pomoć ako bude neophodno.

Mi ne želimo više kredita. Ali ja imam čvrst dogovor s predsjednikom i premijerom Rusije da, ako nam bude jako teško, Rusija će nam podmetnuti rame”, rekao je tada Lukašenko.

Prema njegovim podacima, Bjelorusija ove godine mora da plati oko četiri milijarde dolara za strane obaveze, a naredne godine 1,5 do 1,7 milijardi dolara.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *