Krah ukrajinskog bankarskog sektora

Dodajte komentar

Sunovrat nacionalne valute i duboki ekonomski pad, pogubno se odražava na bankarski sistem Ukrajine, piše Biznis insajder.

Samo u ovoj godini 12 ukrajinskih banaka je izgubilo licence, a u još 14 je uvedena privremena uprava. Prošle godine licence su oduzete od 17 banaka u uslovima političke krize i sukoba na istoku zemlje, sa recesijom kao posledicom, podseća list.

Proteklog meseca ukrajinska grivna je oslabila 30 odsto u odnosu na dolar. Narodna banka Ukrajine je pokušala da sprovodi devizne aukcije i podigla je ključnu kamatnu stopu sa 14 na 19,5 odsto. Napori su, međutim, bili uzaludni, navodi se u tekstu.

Banke su izgubile do 40 odsto ukupnog obima kredita u devizama. Problem je u tome što, dok je najveći dio kredita izražen u stranoj valuti, prihodi ukrajinskih banaka se formiraju uglavnom iz sredstava nacionalne valute. Dugovi banaka u poslednja dva mjeseca samo poskupljuju, piše Biznis insajder.

Prosječan pokazatelj adekvatnosti sopstvenih sredstava po kojima se sudi o pouzdanosti banke, u ukrajinskim finansijskim pokazateljima u februaru je pao 10 odsto ispod regulatornog minimuma. Trenutno se pregovora o potrebi da se olakšaju uslovi za adekvatnost kapitala za nacionalne banke, međutim to može zahtijevati neki oblik dokapitalizacije, kaže su u tekstu.

Ostaje otvoreno pitanje na koji način će ukrajinske vlasti naći sredstva za dokapitalizaciju finansijskih institucija. Sada se Kijev suočio sa potrebom da pregovara s međunarodnim kreditorima o reviziji svojih obaveza za otplatu državnog duga.

Međutim, nije isključeno da kreditori zaključe da je bolje spasiti krhki bankarski sistem Ukrajine, nego da se dozvoli njegova propast, jer bi to povuklo za sobom potpuni krah cjelokupnog finansijskog sistema zemlje, navodi Biznis insajder.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *