Euro još nije dobar za Poljake

Dodajte komentar

Ne postoji mogućnost da Poljska sada pređe na euro zato što ne ispunjava propisane kriterijume, izjavio je predsjednik Poljske Bronjislav Komorovski.

Naime, Poljska mora da mijenja Ustav u parlamentu zbog čega treba sačekati novi saziv poslije izbora na jesen.

„Najavio sam odlaganje rasprave o euru za vrijeme poslije parlamentarnih izbora, zato što je šteta trošiti riječi. Nema mogućnosti da Poljska sada uđe u eurozonu sve dok ne ispuni kriterijume iz Mastrihta“, kazao je Komorovski poljskom Radiju ZET.

Prema ocjeni poljskog predsjednika, o tome da li i kada će Poljska ući u monetarnu uniju odlučivaće tek naredni saziv poljskog parlamenta.

„Između ostalog i zato što postoji blokada u Ustavu. Ne možete mijenjati Ustav ako nemate dvotrećinsku većinu u parlamentu“, rekao je Komorovski.

Ni naredni saziv parlamenta najvjerovatnije neće donijeti odluku da se Poljska oprosti od zlota, po ocjeni bivšeg poljskog ministra finansija, sadašnjeg šefa savjetnika premijerke Eve Kopač, Jaceka Rostovskog.

Rostovski je naveo da je eurozona posljednjih godina u krizi i da sasvim sigurno niko neće gurati Poljsku u monetarnu uniju koja ne funkcioniše dobro.

„Danas je eurozona u boljem stanju, ali još ima ogromne domaće zadatke pred sobom kako bi zaista postala bezbjedna. Niko Poljsku neće gurati u opasnu zonu“, rekao je Rostovski.

Pomalo zaboravljena tema prelaska Poljske na euro vratila se ovih dana s margina pošto opoziciona konzervativna desnica bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog nastoji u kampanji pred predsjedničke izbore 10. maja da uvjeri Poljake da će ih Bronjislav Komorovski natjerati da uđu u eurozonu ako bude ponovo izabran. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *