Tri podružnice evropskih banaka opasne po ekonomiju SAD-a

Dodajte komentar

Regulatori tvrde da američke podružnice banaka HSBC; Royal Bank of Scotland i BNP Paribas nisu pokazale da mogu propasti bez nanošenja štete ekonomiji.

Federal Reserve i Federal Deposit Insurance Corp. otkrili su nedostatke u planovima u slučaju bankrota američkih podružnica velikih europskih banaka BNP Paribas SA, HSBC Holdings PLC i Royal Bank of Scotland Group PLC. Banke bi se mogle suočiti sa sankcijama ako ne riješe te probleme do kraja godine, kada moraju predati nove planove, rekli su regulatori, piše Wall Street Journal.

Slična sudbina zadesila je 11 američkih banaka u avgustu. Od velikih banaka jedino je Wells Fargo & Co. uvjerila regulatore da može proći kroz bankrot bez ozbiljnih posljedica na finansijski sistem. Ostalih 11 banaka moraju nove planove podnijeti do jula ili će snositi sankcije.

Ovakve planove banke moraju imati od 2010. U njima moraju objasniti kako bi se ponašale pod američkim propisima u slučaju bankrota. Banka u tom planu mora dokazati da se može ugasiti bez posljedica na ekonomiju. Ako plan nije zadovoljavajući, regulatori mogu propisati sankcije, uključujući prodaju podružnica ili razdvajanje u manje jedinice.

FDIC smatra da planovi ove tri banke nisu uvjerljivi, ali Fed nije otišao tako daleko. Za uvođenje sankcija, koje mogu trajati i duže od dvije godine, oba regulatora morala bi dijeliti takvo mišljenje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *