Tri navike Warrena Buffeta koje bi svi trebalo da usvoje

Dodajte komentar

Warren Buffet prošao je težak put kako bi od dječaka koji je sa sedam godina prodavao boce Coca Cole na ulici postao vlasnik poslovnog carstva vrijednog 525 milijardi dolara.

Sve što je postigao, postigao je navikama koje bi svi koji žele biti uspješni trebali naučiti.

Ovo su, prema pisanju Timea, neke od njih:

1. Nikad nemoje prestati da učite
Prema riječima Charlieja Mungera sa Berkshirea, Warren Buffet usmjerio je svoje aktivnosti na par stvari, uz maksimalnu koncentrisanost na njih. Radeći tako 50 godina, postao je ekspert u tim stvarima, baš kao što je, na primjer, Roger Federer majstor u tenisu. Drugim riječima, Buffet je shvatio u čemu je dobar i konstantno radio na tome usvajajući nova znanja.

2. Ključ je strpljenje
U biznisu, ali i u mnogim drugim stvarima, strpljenje je važan, ako ne i presudni faktor. Buffet je znao kada treba čekati, iako je vrlo lako mogao popustiti pritisku i “stisnuti obarač”. No umjesto ishitrene odluke, “sjeo” je i čekao bolju ponudu koja je naposljetku i došla. Strpljenje vrlo često znači – korak naprijed.

3. Odajte priznanje svojim kolegama
Svaki uspješan preduzetnik nije uspio sam. Uvijek su tu bili drugi uspješni kolege, radnici ili poslovni partneri koji su odradili svoj dio posla. Ako želite da pratite tragove Warrena Buffeta, nikad nemojte da zaboravite da zahvalite ili nagradite ljude koji su vam pomogli na vašem putu do uspjeha.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *