Svijet se suočava s “tempiranom bombom”- nezaposlenošću u zemljama u razvoju

Dodajte komentar

Svijet se mora suočiti s “tempiranom bombom” koja otkucava- nezaposlenošću mladih u zemljama u razvoju i tretirati taj problem podjednako kao i humanitarne katastrofe i globalne napore na iskorjenjivanju bolesti, upozorila je grupa britanskih poslanika.

U svom posljednjem izvještaju, Komisija za međunarodni razvoj Donjeg doma britanskog parlamenta (IDC), navodi da povećanje broja stanovnika – posebno u Africi – otežava ljudima da zarađuju dovoljno za život, dok je puno zaposlenje nezamislivo, prenosi portal EurActiv.

Dok se 600 miliona mladih takmiči za predviđenih 200 miliona radnih mjesta tokom naredne decenije, ova komisija tvrdi da postoji opasnost od raširenih društvenih i političkih nemira.

– Niko, ni nacionalne vlade, ni donatorske agencije ne čine dovoljno na demontiranju “tempirane bombe” nezaposlenosti mladih u zemljama u razvoju širom svijeta – izjavio je predsjednik Komisije sir Malcolm Bruce.

– Pretpostavke o rastu broja stanovnika pokazale su se pogrešnim i moramo uvidjeti da je sada to situacija kojom se moramo baviti na isti način kao i s vakcinacijom djece ili humanitarnim krizama – kazao je on.

Iako ova komisija priznaje da su donatori – među kojima su Svjetska banka i britanska agencija za međunarodni razvoj (DfID) svjesni problema, ona izražava žaljenje zbog “nedostatka strasti u pokušajima da se bavi time”.

IDC primjećuje da DfID planira da uloži 1,8 milijardi funti za ekonomski razvoj u ovoj godini – više nego dvostruko od iznosa uloženog prije tri godine – ali tvrdi da agencija mora da učini više da osigura kako bi se novac uložio na efektivan način, prenosi EurActiv.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *