Postavljeno 140 kilometara podmorskog kabla

Dodajte komentar

Norveški Neksans, partner italijanske Terne, prije desetak dana postavio je prvih 140 kilometara prvog od dva podvodna električna kabla od Peskare prema Crnoj Gori, saznaje Portal Analitika. Sada je u toku proces zaštite kabla.

Ovim je okončana prva faza realizacije postavljanja kabla, koji košta 800 miliona eura. Kabl je postavio norveški brod u roku od 20-ak dana. Norvežanima je preostalo da postave još 250 kilometara kabla. Drugi kabl postavljaće italijanska kompanija Prismian i taj će posao početi za godinu.

Dva kabla, prečnika 13 centimetara, biće udaljeni jedan od drugog 500 metara. Metar kabla težak je 43 kilograma. Dužina kabla koji spaja dvije obale je 393 kilometara ispod mora, a 415 kilometara ukupno. Razlika od 22 kilometra postavlja se na kopnu po 16 kilometara u Italiji i po šest u Crnoj Gori. Oba kabla, dakle, dugačka su 830 kilometara.

Ugovor o uspostavljanju podmorske interkonekcije između Crne Gore i Italije potpisan je 23. novembra 2010. godine između Vlade, Crnogorskog elektroprenosnog sistema i Terne. U izgradnji kabla CGES učestvuje sa 20 odsto, a sredstva su obezbijeđena od kredita Njemačke razvojne i Evropske banke za obnovu i razvoj. Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *