Jeftino kinesko oružje potrešće i svijet

Dodajte komentar
Napredni oružani sistemi proizvedeni u Kini, koji su preplavili međunarodno tržiste, izazvaće u narednih 10 godina nestabilnost, što će otežati SAD-u da vojno interveniše u drugim zemljama bez većih gubitaka, objavio je Foreign Policy.
Magazin, u tekstu pod naslovom “Kinesko oružje za masovnu potrošnju, navodi da je dokaz za “prelazak” Kine sa manjeg naoružanja na napredne oružane sisteme to što je Peking prodao bespilotne letjelice Africi i Bliskom istoku 2011. godine i potpisao ugovore za prodaju tri fregate Alžiru prije tri godine.

Iznenađujuće je što je Turska izabrala kineske protiv vazdušne i raketne sisteme umjesto američkih, ruskih i ponuda iz EU, koje su uslijedile godinu dana kasnije, ističe Foreign Policy.

Peking je proteklih godina pokušavao velikim ulaganjima u “imitiranje” stranih oružanih tehnologija, kao i razvojnim programima i istraživanjima, vlastitom proizvodnjom da zadovolji potrebe odbrane.

Taj pristup se pokazao efikasnim jer je, kako se ukazuje u izvještaju nezavisnog istraživačkog stokholmskog Instituta za međunarodni mir, Kina postala treći izvoznik oružja – poslije SAD-a i Rusije.

“Kineski oružani sistemi su često mnogo jeftiniji i iako nisu bolji od ruske ili američke alternative, ipak su često dovoljno dobri”, navodi američki magazin, dodajući da će takvo oružje omogućiti zemljama sa malim budžetima da osiguraju sisteme, što će otežati SAD-u da vojno interveniraju bez većih gubitaka.

Stručnjaci ocjenjuju da će jeftino kinesko i indijsko oružje najverovatnije “poremetiti svjetsko tržište oružja”, što će dovesti do smanjenja narudžbi za američko, rusko i oružje proizvedeno u zemljama EU, dodaje Foreign Policy.

“Zapad mora da bude obazriv u odlukama koje se odnose na prodaju oružja, posebno kada su u pitanju sile u usponu”, zaključuje američki magazin.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *