Italija tuži Apple zbog izbjegavanja poreza

Dodajte komentar

Italijanski tužioci dovršili su istragu oko navodnog izbjegavanja američkog tehnološkog diva Applea da plati 879 miliona eura na ime poreza na dobit, čime se otvara put da se zatraži otvaranje tog slučaja na sudu, piše Poslovni dnevnik.

Istraga, koja je obuhvatila razdoblje od 2008. do 2013., uključivala je dva menadžera italijanske podružnice Applea i jednog menadžera irske podružnice Apple Sales International, rekao je jedan izvor upoznat sa situacijom.
Istraga je pokazala da je dobit generisana u Italiji knjižena irskoj podružnici te da je na taj način Apple smanjio oporezivu osnovicu, uštedjevši u tome razdoblju oko 900 miliona eura, kazali su izvori.

U izjavi Reutersu, Apple je istakao da je jedan od najvećih poreskih obveznika u svijetu i da je platio svaki euro poreza bez obzira gdje je poslovao.

Kompanija je navela i da su italijanske poeske vlasti pregledale italijansko poslovanje Applea u 2007., 2008. i 2009. godini, te potvrdile da je ono bilo u potpunosti u skladu s OECD dokumentacijom i zahtjevima transparentnosti. “Ove nove optužbe protiv naših radnika potpuno su neutemeljene i uvjereni smo da će se i u tom procesu doći do istog zaključka”, saopštio je Apple.

Poreske vlasti u recesijom pogođenoj Italiji oštro su krenule u suzbijanje prakse neplaćanja poreza i u domaćim i u multinacionalnim kompanijama s ciljem da ojačaju javne finansije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *