Kraljičinu plažu izdali firmi koja nema nijednog zaposlenog

Dodajte komentar

Kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Hidra komeršal investment sa kojom je Vlada Crne Gore potpisala ugovor o dugoročnom zakupu Kraljičine plaže – Dubovica nema nijednog zaposlenog, niti zvaničnu internet prezentaciju ili adresu elektronske pošte, pokazali su podaci sa internet sajta „Kompani UAE”, piše Dan.

U pitanju je poslovna evidencija o firmama koje su osnovane u UAE, u kojoj se mogu vidjeti svi detalji o poslovnim društvima registrovanim u toj bliskoistočnoj zemlji.

Uprkos tvrdnjama iz vrha crnogorske vlasti da je Hidra komeršal investment dio Rojal grupe, konzorcijuma iza kojeg stoji kraljevska porodica UAE, to se na osnovu podataka sa internet sajta „Kompani UAE” ne može zaključiti.

Po tim informacijama, Hidra komeršal investment nema nijednog zaposlenog, nalazi se u Abu Dabiju i uspostavljena je 23. aprila 2007. godine.

Kao osnovna djelatnost navedena je trgovina, iako je u Vlada.Crne Gore ovo poslovno društvo predstavlja kao specijalizovano za razradu građevinskih projekata.

Jedna od prvih poslovnih aktivnosti ove firme, prema podacima Centralne banke Crne Gore, bilo je ulaganje u Prvu banku. Ta banka, čiji je većinski akcionar premijerov brat Aco Đukanović, (akcije je dugo imao i predsjednik Vlade Milo Đukanović), u junu 2008. godine prijavila je kontrolorima Centralne banke depozit od Hidra komeršal investmenta iz Abu Dabija.

U Crnoj Gori, Hidra komeršal investment je osnovala firmu Kvins bič divelopment, čije je sjedište na Malom brdu u Podgorici, i ona je 2013. godine formalno otkupila tendersku dokumentaciju za zakup Kraljičine plaže, a kasnije su njeni predstavnici sa Vladom Crne Gore potpisali ugovor. Vlada je ugovor potvrdila krajem maja 2013. godine, ali parlament to još nije uradio.

Saglasnost na predlog ugovora o dugoročnom zakupu prethodno su potpisali predsjednici opština Bar i Budva. Javni poziv za učešće na tenderu je objavljen 26. oktobra 2012. godine, a ponudu je dostavila samo jedna kompanija i to Kvins bič divelopment. Na osnovu ponude, koja je ocijenjena kao formalno ispravna, počeli su pregovori sa zainteresovanom kompanijom 8. aprila 2013. godine, a pregovarački postupak koji su vodili predstavnici Tenderske komisije rezultirao je parafiranjem Ugovora o kupoprodaji nepokretnosti sa investicionim ulaganjem, 10. marta 2014. godine. Prema zvaničnoj verziji, Hidra je preko crnogorske ispostave u projekat Kraljičine plaže trebalo da uloži oko 200 miliona eura.

U Budvi je potpredsjednik opštine Ljubomir Filipović prvo povukao potpis za saglasnost na predlog ugovora o zakupu, ali je, nakon izlaska iz zatvora zbog afere sa prometovanjem opštinske imovine, predsjednik budvanske opštine Lazar Rađenović ipak stavio potpis. U kasnijim javnim nastupima, Filipović (SDP) je tvrdio da ugovor treba preispitati. Uz to su se u međuvremenu pojavili i izvještaji da iza firme Hidra komeršal investment zapravo stoji kontroverzni palestinski biznismen Mohamed Dahlan, koga je premijer Milo Đukanović javno označio kao prijatelja krajem prošle godine.

Dahlan je trenutno na palestinskoj potjernici (matična država ga je još ranije osudila za korupciju, s tim da ga sada terete i za pronevjeru 20 miliona dolara iz javnih fondova) ali se nalazi u UAE, gdje zvanično obavlja funkciju savjetnika kraljevske porodice. Pritom je nakon povratka iz posjete UAE u januaru ove godine čelnik parlamenta Ranko Krivokapić rekao da je tamošnjim zvaničnicima pokušao da nametne temu investicije na Kraljičinoj plaži, ali to nikoga nije interesovalo, što i dodatno demantuje Đukanovićeve tvrdnje da je investitor zapravo kraljevska porodica iz Emirata. Pritom je u organima upravJvanja firme Kvins bič divelopment i Nikšićanin Janko Škuletić, koji je jedno vrijeme bio direktor Dahlanove kompanije u glavnom gradu Crne Gore.

Palestinske vlasti raspisale su u petak, zbog umiješanosti u korupciju i pronevjeru javnih fondova, potjernicu sa Dahlanom i petoricom njegovih saradnika, od kojih su neki povezani sa porodicom Đukanović. Antikorupcijski komitet Palestine, osim za Dahlanom, potjernicu je raspisao i sa Mohamedom Rašidom, koji je imao brojne poslove u Crnoj Gori, bivšim palestinskim ambasadorom u Podgorici Adhamom Abo Madalaleom i Basilom Džabirom, koji je, po podacima iz crnogorskog registra, direktor jedne Dahlanove firme.

Aneks koalicionog sporazuma DPS-a i SDP-a, koji je trebalo da utvrdi principe na kojima će funkcionisati vlast u preostalih 18 mjeseci mandata, propao je jer dvije stranke, između ostalog, nijesu mogle da nađu zajednički jezik o projektu Kraljičina plaža. Iz SDP-a su tražili da se postupak poništi i tender opet raspiše, obrazlažući to tvrdnjom da prodaja jedne od najatraktivnijih lokacija u Crnoj Gori, a da je ona pritom neurbanizovana, upućuje na korupciju. M.V.

Kapital manji od 40.000, telefoni im isključeni

Podaci sa internet sajta „Kompani UAE pokazali su da je kapital firme Hidra komeršal investment 150.000 dirhama (valuta u Emiratima), što je 37.740 eura. Poslovna evidencija o firmama koje su osnovane u UAE pokazala je da Hidra komeršal investmen kao kontakt navodi dva broja telefona. Međutim, uprkos pokušajima „Dana”, nije bilo moguće stupiti u kontakt s predstavnicima ove firme iz Abu Dabija, jer navedeni brojevi telefona nijesu bili u funkciji.

Depozite u Prvu banku položili 2008. godine

Prema izvještaju Centralne banke o kontroli Prve banke, iz 30. juna 2008. godine, najveći deponenti banke obuhvataju skoro trećinu ukupnih depozita. Uočeno je da se struktura 15 najvećih deponenata banke „može smatrati stabilnom”.

U strukturi najvećih 15 deponenata na dan 30. jun 2008. godine četiri deponenta prvi put učestvuju sa značajnim procentom u ukupnim depozitima (Hidra komeršal investment sa 2,03 odsto u ukupnim depozitima, Gojko Kapisoda sa 1,68 odsto, Crnogorska plovidba AD Kotor sa 1,67 odsto i Lafino trejd s 1,22 odsto učešća u ukupnim depozitima), istaknuo je u dokumentu Centralne banke.

Taj izvještaj sadrži i potvrdu da je jedna od prvih aktivnosti firme Hidra bilo ulaganje novca u Prvu banku, jer se u njemu navodi da su postojećih 15 najvećih deponenata banke neznatno povećali svoje zajedničko učešće u ukupnim depozitima, i to sa 28,22 odsto, u odnosu na prvi kvartal 2008. godine. Hidra se kao deponent pojavljuje u vrijeme kada Prva banka zapada u velike finansijske probleme.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *