Izgubio ušteđevinu od 250.000 eura jer je banka propala

Dodajte komentar

Branko Miodragović je izgubio skoro sve što je zaradio tokom života kad je Univerzal banka propala. On je odlučio da svoju ušteđevinu stavi u banku na čuvanje, međutim, to se pokazalo kao pogrešan potez.

– Odlučio sam da sav novac koji imam stavim u domaću banku. I banka je propala, a ja sam izgubio 200.000 eura – počinje priču penzioner Branko Miodragović.

On je izgubio skoro sve što je zaradio tokom života kada je Univerzal banka propala. Miodragović je imao sreće da radni vijek provede u firmi koja je dio akcija poklonila zaposlenima, dok su dio mogli povoljno da otkupe, što su mnogi i radili. Kada je firma prodata, novac od akcija otišao je direktno na račune u Univerzal banci. Miodragović je na štednji imao oko 250.000 eura.

– Ja sam kriv što sam vjerovao u naše banke, ali slušao sam tada ministre koji su objašnjavali kako je naš bankarski sistem uređen i kako ne treba da brinemo. To što sam im povjerovao bila je moja najveća greška u životu – kaže Miodragović.

Početkom prošle godine Univerzal banka prvo je izgubila dozvolu za rad, a potom i otišla u stečaj. Štediše, privreda, namjenska industrija i državna preduzeća izgubili su ukupno 185 miliona eura. Kako država garantuje za depozite do 50.000 eura, iz fonda Agencije za osiguranje depozita povjeriocima je isplaćeno ukupno 85 miliona eura. Tako je i Miodragović dobio nazad samo 50.000 eura.

– U stečajnoj masi do sada ima oko 50 miliona eura, a u imovini koja još nije unovčena ima još oko 100 miliona era. To znači da bi povuerioci elegantno mogli da namire svoja potraživanja i to vrlo brzo. Ali, Fond za osiguranje depozita želi da pare koje je isplatio uzme za sebe iz stečajne mase pre svih povjerilaca – objašnjava za Blic dobro upućeni izvor.

Ukoliko se to desi, štedišama ne ostaje više ništa.

– Po zakonu o stečaju oni imaju mogućnost prioritetnog namirenja. Nekada su to mogli pod određenim uslovima, ali od aprila, kada na snagu stupi novi zakon, moći će da se prvi namire bez ikakvih uslova – objašnjava sagovornik Blica.

Miodragović je zbog odluke da štedi u Srbiji je ostao bez 200.000 eura.

– Ispostavlja se da moj kapital i kapital agencije nemaju istu težinu. Nemam više nikakvu nadu da ću novac uspjeti da povratim, samo bijes. Neću moći da školujem unučiće, jedna ćerka je bez posla, pa ni njoj više neću moći da pomažem. Osim toga, sve smo stariji, potrebni su nam lekovi i slične stvari – kaže Miodragović.

On ističe da to nije samo njegova priča, nego i priča 1.600 drugih povjerilaca Univerzal banke.

– I ne samo povjerilaca UBB nego i svih koji štede u Srbiji. A ne treba zaboraviti da u bankama u Srbiji ima 8,3 milijarde eura štednje – kaže Miodragović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *