Padaju cijene stanova u svijetu

Dodajte komentar

Indeks globalnih cijena stambenih jedinica u svijetu je u četvrtom tromjesečiju 2014. smanjen prvi put od 2012. dodine i to za 0,6 odsto.

Pad cijena nekretnina posljedica je turbulentnih političkih i ekonomskih kretanja krajem prošle godine, navodi se u studiji agencije za nekretne Najt Frenk.

Ukrajinska kriza, tenzije zbog grčkog duga i perspektive privrednog usporavanja Kine, kao i činjenica da ekonomski globalni rast nije prešao 3,3 odsto a bilo je predviđeno da bude 3,8 odsto, doveli su da pada cijena stambenih objekata u svijetu.

U studiji se navodi da su cijene luksuznih nekretnina i dalje u porastu, dok je globalni indeks stambenih nekretnina, koji se za svaku zemlju izračunava u odnosu na bruto domaći proizvod – smanjen, prenosi list Figaro.

U malom broju zemalja nekretnine su poskupjele, na čelu sa Irskom, a prate je Turska i Hong Kong.

U Dablinu i okolini stanovi su u četvrtom kvartalu lani poskupjeli 16,3 odsto na godišnjem nivou, ali cijene su i pored toga 38 odsto manje nego u istom periodu 2007.

Najviši pad cijena nekretnina zabilježen je u Ukrajini, i to je ujedno jedina zemlja sa dvocifrenim pojeftinjenjem od 16,7 procenata.

Na nivou kontinenata, najmanji rast cijena bio je u Evropi i to 1,6 odsto, dok je na Bliskom istoku zabilježeno poskupljenje od 7,7 odsto a u Okeaniji 6,4 odsto.

Na Bliskom istoku i u Aziji primjetan je trend veće tražnje standarnih nekretnina, manje kvadrature i nižih cijena, što do skoro nije bio slučaj. Kupci se odriču luksuznih nekretnina zbog rasta poreza na eksluzivne prostore u jednom broju zemalja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *