6 načina da pobijedite poslodavca

Dodajte komentar

Mnogi od nas žele da imaju dobar posao uz pomoć koga će se osjećati kao vlasnici, a ne kao zamjene za mašine.

Prilika da dobijete zeljeni posao. Imate zakazan intervju, međutim, postoji strah – kako ubijediti onog na suprotnoj strani stola da vas zaposli? Kako da iz tog intervjua izađete kao pobjednik?

Mnogi od nas su pod utiskom da nismo naročito dobri u intervjuima, i da tu situaciju nećemo okrenuti u svoju korist, piše Tajm.

“Nikada nećeš dobiti drugu šansu da ostaviš dobar prvi utisak”, bio je slogan jedne kompanije koja proizvodi šampon u kampanji 1980. godine. Ovaj slogan, zapravo, objašnjava kako funkcioniše većina razgovora za posao.

Većina intervjua je zapravo gubljenje vremena, jer u 99.4 odsto slučajeva mi se trudimo da ubijedimo nekoga ko je prvi utisak stekao u prvih deset sekundi razgovora. “Reci mi nešto o sebi”, “Koja je tvoja najveća slabost”, “Koja je tvoja najbolja osobina”?

Ipak, ako ste u potrazi za poslom (a ko nije?) činjenica je da većina vas zapravo može da kontroliše tok intervjua, odnosno možete da izađete kao pobjednik. Evo kako:

1. Predvidi budućnost. Možete predviditi 90 odsto pitanja koja će biti na intervjuu. Tri najčešća su gore navedena. Još neka od njih su i “Zašto želite ovaj posao?” “Koji je najveći problem koji ste riješili?”

2. Isplanirajte svoj napad. Za svako pitanje unaprijed pripremite i zapišite odgovor jer to pravi bilješke i u vašem mozgu. To je važno, jer vi želite da vaši odgovori budu automatski, ne želite da razmišljate o njima tokom intervjua. Zašto ne, pa vidjećete u daljim savjetima.

3. Rezervni plan. Zapravo je potrebno imati i zapisati za svako pitanje po tri odgovora. Zašto baš tri? Potrebno je da imate različite, podjednako dobre odgovore za svako pitanje zbog toga što posroji mogućnost da se prvom intervjueru neće svidjeti vaša priča. Zbog toga ovi rezervni odgovori mogu postati vaš advokat.

4. Dokaži se. Na svako pitanje potrebno je odgovoriti sa pričom koja će dokazati da ste sposobni da uradite ono što se od vas traži. Na pitanje “Kako biti lider i voditi” potrebno je odgovoriti sa “Ja sam lider koji sarađuje/odlučuje/kakav god lider… Dozvolite mi da vam kažem i objasnim…”. Uvjek ispričajte priču kako bi dokazali ono što kažete da jeste.

5. Razgledajte prostoriju. Svo to naprezanje mozga koje ne koristite kako bi smislili odgovore, iskoristite i pogledajte oko sebe. Fokusirajte se na ispitivača. Da li ima ičega u njegovoj kancelariji, ili u vezi sa njim što ste primijetili a da možete iskoristiti kao vezu sa njim. Knjige na polici? Porodični album? Slike na zidu? Pročitajte ispitivača: da li njegov govor tijela pokazuje da je zatvoren ili komunikativan? Da li je umoran, da li treba da ga trgnete? Da li mu se dopadaju vaši odgovori, ili treba da krenete drugim pravcem?

6. Kako da dođete do željenog posla? Vježbom. Evo ličnog primera. Kada sam bio na drugoj godini biznis škole, vježbao sam odgovore za intervju- naglas- dok nisam mogao da kažem svaku svoju priču tečno, bez razmišljanja o tome (ali ne toliko tečno da sam bio dosadan, izgledajući kao da ponavljam naučeno). Moj cimer me je zatekao jednog dana kako sjedim i recitujem zašto mislim da sam dobar lider, iznova i iznova.

Zaključio je da sam da sam opsjednut savjetima “kako da…”. Ali to mi je pomoglo da dobijem 7 ponuda za posao od 5 kompanija, i bio sam na putu da dobijem još 6 prije nego što sam prestao da odlazim na razgovore. Kako je to moguće? Vježbom.

Svako zaslužuje dobar posao, a ovi savjeti će vam pomoći da ga dobijete.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *