Wall Street: Cijene pale, dolar ponovo porastao

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene akcija pale, nakon snažnog rasta dan prije, jer je dolar ojačao, a to je ponovo podstaklo strahovanja u vezi zarada kompanija i izazvalo pad cijena sirovina, zbog čega su se pod pritiskom našli rudarski i energetski sektor.

Dow Jones oslabio je 117 bodova ili 0,65 odsto, na 17.959 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,49 odsto, na 2.089 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,9 odsto, na 4.992 boda.

Pad cijena akcija ponajviše je posljedica jačanja dolara, koji je u četvrtak vratio većinu gubitaka od prethodnog dana, kada je prema korpi valuta pao gotovo 2 odsto, nakon što je američka centralna banka signalizirala da neće žuriti s povećanjem kamata.

Juče je kurs dolara dostigao 120,75 jena, nakon što je dan prije po prvi put nakon tri sedmice skliznuo ispod 120 jena. Kurs eura pao je, pak, s više od 1,10 na 1,0680 dolara.

U srijedu su, zbog slabljenja dolara, znatno poskupile sve sirovine, čije se cijene izražavaju u američkoj valuti. No, juče su zbog jačanja dolara cijene sirovina i nafte pale, pa su se pod pritiskom našli rudarski i energetski sektor.

Na američkom je tržištu cijena nafte pala gotovo 2 odsto, a u Londonu više od 2,5 odsto. S&P indeks energetskog sektora skliznuo je juče 1,7 odsto, nakon skoka dan prije za 2,9 odsto.

Euforija na tržištu, koju je u srijedu podstakla poruka Feda da je izglednije povećanje kamata na jesen, nego polovinom godine, brzo je splasnula.

„Tempo povećanja kamata biće nešto sporiji nego što se mislilo. U srijedu je to proslavljeno na tržištu, no sada se ponovo postavlja pitanje što slijedi?“, kaže Kevin Caron, strateg u kompaniji Stifel, Nicolaus & Co.

Nastavi li dolar jačati, to bi predstavljalo problem mnogim američkim multinacionalnim kompanija, jer zbog toga njihovi proizvodi na svjetskom tržištu postaju manje konkurentni, pa im padaju prihodi i zarade.

Ponešto zabrinjava i situacija u američkoj ekonomiji jer su i juče objavljeni podaci pokazali da se na početku godine rast usporava nakon snažnog zamaha u drugom lanjskom polugodištu.

Zbog toga su ulagači oprezni, na što ukazuje ispodprosječan obim trgovanja. Na američkim su berzama vlasnika juče zamijenile 6,2 milijarde akcija, dok prosječan dnevni obim u ovom mjesecu iznosi 6,6 milijardi.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,25 odsto, na 6.962 boda, a pariški CAC 0,07 odsto, na 5.037 bodova. Frankfurtski DAX skliznuo je, pak, 0,20 odsto, na 11.899 bodova. (Capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *