Pet savjeta kako ulagati dok tržištem vlada jak dolar

Brojni analitičari i ulagači već mjesecima bacaju u smeće svoja predviđanja i taktike za trgovanje radi stalnog rasta dolara. Pretpostavke su početkom godine bile da će EUR/USD dostići 1,1000 do kraja 2015., a sada isti ti analitičari već spominju 0,9500 do kraja godine.

Nekoliko istovremenih okolnosti uticale su na vrijednost dolara – od monetarne politike SAD-a s postupnim oporavkom njihove ekonomije, očekivanja i početak otkupa državnih obveznica Evropske centralne banke sa slabljenjem eura do uticaja iz drugih država, radi politike japanske centralne banke.

Uprkos najnovijim promjenama nakon ovonedeljnih izjava čelnika američke centralne banke u vezi kamatnih stopa, analitičari Saxo Banke i dalje očekuju snažan dolar u odnosu na druge valute. Istovremeno pada cijena nafte, s obzirom da su nafta i dolar snažno povezani jer su cijene roba izražene u dolarima. Tradicionalno, jačanjem dolara, pada cijena nafte i obrnuto.

Volatilnost na tržištu kapitala znači i izazove u trgovanju, ali iskusnima može otvoriti dobre prilike, kažu iz danske investicione banke i ističu da je prvi savjet – pratiti trendove. Iako se čini očito, investitori koji su pratili valutne parove i kupili dolar na početku rasta dobro su profitirali tokom posljednjeg razdoblja. Teško je predvidjeti kada će dolar krenuti silaznom putanjom, pa moramo ići dan po dan i događaj po događaj u procesu trgovanja, poručuje John Hardy, rukovodioc strategije za trgovanje valutama u Saxo Banci i zaključuje da je obilježje uspješnog ulagača znati kada je trenutak za povući zaradu i izaći iz ‘igre’.

Ulagači koji su divezifikovali portfolio s CFD-jevima (ugovorima na razliku) ostvariće dobit ako dobro procijene hoće li cijena rasti ili padati. CFD-jevi su finansijski derivat i mogu se koristiti za trgovanje robom, uključujući naftu, dionicama, indeksima ili fondovima. Velika je potražnja za CFD-jevima jer se može iskoristiti trend padanja ili rasta cijena, pa se upravo na takav način mogu iskoristiti događanja na tržištu s cijenom nafte, kažu iz Saxo Banke i pojašnjavaju da je taj finansijski derivat koristan i za ‘hedžiranje’ i zaštitu, ako trgovac ima portfolio s različitim imovinama.

Iz Saxo Banke takođe poručuju trgovcima da prilagode svoja ulaganja rezultatima koji se ostvaruju s njima. Pojašnjavaju da se, s obzirom da je ekonomija SAD-a u stalnom rastu, strana ulaganja vraćaju u SAD i to pozitivno utiče na dionice iz te države, nasuprot onih u eurozoni ili na japanskom tržištu. Istovremeno, obveznice u SAD-u su takođe zanimljive stranim ulagačima zbog više kamatne stope, u poređenju s drugim velikim ekonomijama.

Pozicije usmjerene na kratkoročne poteze u dijelu roba takođe mogu donijeti koristi. Kada je povećana volatilnost tržišta, ulagači se tradicionalno okreću sigurnim utočištima, posebno zlatu. Zlato ima obrnuti odnos s dolarom, što znači da mu slabi vrijednost kako raste dolar. No, taj odnos ipak nije tako čvrst kao što je to situacija s naftom, pa iako je dolar stalno atraktivan i raste, mogu se pojaviti kratkotrajne ‘rupe’ na kojima investitori mogu zaraditi.

Monetarna politika SAD-a razlikuje se od one u EU i Japanu i tokom cijele godine vladaće nagli zaokreti i fluktuacije na tržištu valuta, pa ulagači stoga moraju pažljivo procijeniti kada ‘uhvatiti’ svoj zacrtani talas ulaganja, pažljivo pratiti tržište i prilagođavati svoje poteze sve dok ne ostvare željenu dobit, zaključuju iz danske investicione banke.

Check Also

Mogu li domaći gosti ublažiti štetu: U Crnu Goru preko 90 posto turista dolazi iz inostranstva

Iako bi početak jula trebao biti i početak najposjećenijeg perioda turističke sezone, skoro polovina izdavalaca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *